U Městského soudu v Brně ve středu vypovídal soudní znalec a odborník na ekonomiku a marketing Vítězslav Hálek. Podle něj reklama, kterou v roce 2006, 2010 a ještě o rok později zprostředkoval Pavlík pro Kratochvílovu firmu Toka na zahraničních automobilových závodech, byla nadhodnocená oproti obvyklé ceně na trhu. „To hlavně proto, že se jednalo o jednoduchý text bez dalších informací o firmě. Vhledem k tomu to z mého pohledu znalce nebyla dobrá reklama. Přesto se v té době zlepšil zisk firmy," připustil znalec.

Obhájce Kratochvíla zpochybnil Hálkovo tvrzení, protože v posudku srovnával zmíněnou reklamu na závodních autech s reklamou na nábytkářskou firmu. Hálek se však brání. „Jako znalec si nedoplňuji otázky, odpovídám pouze na to, co chce policie," vysvětlil.

Případ Kratochvíl∙ Bývalý radní města za hnutí ANO a zastupitel Tomáš Kratochvíl čelí obvinění z krácení daní.
∙ Stát měl připravit téměř o dva miliony korun.
∙ Obvinění je podle Kratochvíla účelové, stejnou částku již dříve za penále doplatil.

Postup vyšetřování ale zpochybnil i bývalý závodník Pavlík. „Tento postup orgánů činných v trestním řízení, který se hodí spíše do Běloruska nebo KLDR, již předem budí dojem jednání účelově zaměřeného v neprospěch obžalovaného," sdělil Pavlík v písemném svědectví.

To dříve připustil i Kratochvíl. Obžaloba se totiž objevila v době, kdy v čele města stála rozpadlá čtyřkoalice hnutí ANO, Žít Brno, zelených a TOP 09, k většině v zastupitelstvu jim chyběl právě Kratochvílův hlas. „Načasování by odpovídalo tomu, že existuje vzájemná souvislost," naznačil Kratochvíl.

Ten nyní soud odmítl komentovat. Už dříve ale bývalý radní za ANO zdůraznil, že s obžalobou nesouhlasí. „V roce 2012 nás finanční úřad upozornil na nejasnosti spolupráce s Pavlíkem. Jako firma jsme vše doplatili, včetně penále. Nevznikla žádná újma," vysvětlil. Firma tak před čtyřmi lety zaplatila 1,6 milionu korun. Částku, kvůli které stanul před soudem.