Průkaz kriminální policie v rukou patnáctiletého školáka vyděsil ve středu večer trojici mladíků. Ta stála na zastávce tramvají v Jírově ulici v brněnské Líšni. Když ke skupince přistoupili dva opilí hoši a začali je obtěžovat s tím, že jsou od kriminálky, vzali nohy na ramena a zavolali strážníky.

„Jeden z chlapců hlídce řekl, že se neznámí mladíci prokázali nějakým průkazem. Pak překvapeným chlapcům řekli, že je sledují kvůli podezření z držení drog a kradených telefonů. Dva kamarádi na dění raději reagovali útěkem. Jednomu z nich však podezřelá dvojice sebrala občanský průkaz a mobilní telefon. Při incidentu navíc vyděšeného chlapce zfackovali,“ uvedla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

Hlídka strážníků z Jednotky operativního zásahu vzala přepadeného chlapce do auta a začala s ním objíždět líšeňské sídliště. Před radnicí pak jednoho z „kriminalistů“ uviděla. Strážníci se ho pokusili zadržet, ale mladík se snažil utéct. Přestože na něj muži zákona volali, aby zastavil, teprve patnáctiletý školák na jejich příkaz nereagoval. Strážníci se proto rozeběhli za ním a za pár vteřin ho dohonili.

Chlapec se nechtěl jen tak vzdát a strážníkům klad odpor. Ti jej ale zpacifikovali a přivolali republikovou policii. Ta se nyní případem přepadení zabývá. Vzhledem k věku pachatele hrozí patnáctiletému mladíkovi poloviční trest. Tedy maximálně dva roky vězení.