Akce je spojená s bojem proti daňovým únikům. „Firmy, kterých se náš zásah týkal, jsme podezírali z přípravy daňového úniku na dani z přidané hodnoty a z toho, že daně nebudou schopné zaplatit," vysvětlila důvody zásahu mluvčí České daňové správy Jaroslava Musilová.
Firmy by se podle ní mohly placení daně úmyslně vyhnout například tím, že by samy sebe ještě před podáním daňového přiznání zlikvidovaly.

Daňová správa kvůli tomuto podezření použila takzvaný zajišťovací příkaz. „Umožňuje nám donutit firmy zaplatit daň z přidané hodnoty za dané zúčtovací období ihned. Nemusíme čekat až do chvíle podávání daňového přiznání. Tedy do doby, kdy už by firmy nemusely existovat," popsala mluvčí.

Deset obchodníků s pohonnými hmotami, z nichž většina je podle Musilové z jižní Moravy, na zajišťovací příkaz nereagovalo. Při následném exekučním zásahu padla do rukou státu biopříměs do nafty v hodnotě přesahující třicet milionů korun a hotovost přesahující sto milionů.
Další desítky milionů korun zabavili pracovníci celní správy. „Minimalizovali jsme tak škody, které by v případě dokonání daňového úniku mohly dosáhnout přibližně dvou set milionů korun," konstatovala Musilová.

Podle generálního ředitele daňové správy Jana Knížka se jedná o historicky největší množství zajištěného zboží a peněz při jedné akci. „Nejedná se o pouhé účetní vyjádření daňového úniku. Máme hotové peníze, které budou mít přímý dopad na státní rozpočet," upozornil Knížek.

Jména postižených firem daňová správa odmítla uvést. Podle mluvčí se jedná o velké hráče na trhu s pohonnými hmotami. Exekuce vedená proti nim se ale na dodávkách pohonných hmot neprojevila. Potvrdil to předseda představenstva společenství čerpacích stanic Ivan Indráček. „Mohla sice zpřetrhat určité řetězce, nemůžu ale říct, že by nabídek levných pohonných hmot bylo méně," řekl Indráček.
Všichni, kdo patří mezi poctivé prodejce, podle jeho názoru ocení, když z trhu zmizí nezdaněné zboží. „Každá kapka je dobrá," dodal Indráček.

Rekordní zásah proti jihomoravským firmám částečně připomíná akci protikorupční policie z ledna letošního roku. Ta obvinila pětici mužů z Brněnska a Ostravska z masivního krácení daní. Skupina byla podezřelá z toho, že dovážela pohonné hmoty z Německa.
Daň z přidané hodnoty muži přiznali. Problém viděla policie v tom, že ji nezaplatili. Muži totiž uplatňovali falešné odpočty z daní.
Pohonné hmoty pak dodávali dalším odběratelům za výrazně nižší ceny než konkurence. Takovým způsobem se pětice měla obohatit nejméně o tři sta dvacet milionů korun.