MRTVOLY VE SKLEPĚ. V květnu 2013 zabila Michaela Hartmanová ve Vlasaticích na Brněnsku po porodu novorozeně a ukryla ho ve sklepě. Policisté tělo objevili za dva měsíce. Při nálezu zjistili, že se tam nacházejí další dvě tělíčka novorozenců. O případu se policisté dozvěděli díky gynekologovi ženy, která u něho byla před porodem. „Při další návštěvě mu sdělila, že dítě zemřelo při porodu v nemocnici. O tom měl pochybnosti, a proto nám předal informaci k prošetření," řekl tehdy ředitel jihomoravských policistů Leoš Tržil. Vražedkyni uložil letos v březnu Krajský soud v Brně dvaadvacet let vězení.

ZASTŘELIL DEALERA. Dvaadvacetiletý student Tomáš Klaban nejprve ukradl zbraň, aby získal obdiv kamarádů. Pak se s ním kvůli krádeži rozešla přítelkyně. Život bez ní si nedokázal představit a tak se rozhodl vzít si život. Odvahu chtěl získat užitím drogy. S dealerem se ale nepohodl, tak ho loni v říjnu v brněnské Lesné zastřelil. Brněnský Krajský soud ho letos 22. dubna poslal na třináct let do vězení. „Nejednalo se o náhodný výstřel, zaměřil a spolehlivě vystřelil," zdůvodnila tehdy rozsudek soudkyně Jaroslava Bartošová.

VRAŽDILA OPILÁ. Šestnáct let stráví ve vězení Markéta Yalinkilicová z Brna. Tu odsoudil letos 22. dubna Krajský soud v Brně za to, že loni v prosinci zabila svou měsíční dceru. „Když jsem ji koupala, dvakrát mi vyklouzla z ruky a praštila se do hlavy o hranu umyvadla," hájila se tehdy před soudem Yalinkilicová. Lékaři její verzi zpochybnili a tvrdili, že svou dceru ubila pěstí nebo nějakým tupým předmětem.

OTRÁVENÁ VODKA. Čtyři a půl roku ve vězení. Takový trest uložil letos 4. září Petru Švábenskému Městský soud v Brně. Spolu s matkou Ludmilou byli obžalovaní za zabití pětapadesátiletého muže z Brna, který zemřel v listopadu 2012 po vypití vodky od odsouzených na následky otravy metanolem. Švábenská od soudu odešla s podmínkou. Muž činu litoval. „Udělal jsem velkou chybu. Ale kdybych měl tušení, co to způsobí, nedělal bych to," sdělil tehdy před soudem. Trest potvrdil i v následném odvolacím řízení Krajský soud v Brně.

OBJEDNANÁ VRAŽDA. V červnu 2010 byl zavražděn v brněnském Žebětíně bývalý policista Michal Tofl, když se autem vracel domů. Hlavními podezřelými se stali Radek Sobotka a Tomáš Trkan. „Útočník ho zastřelil samopalem. Držel ho pravděpodobně Sobotka," uvedla tehdy státní zástupkyně Vladimíra Novotná. Při soudu obžalovaní svalovali vinu jeden na druhého. Soudkyně Jaroslava Bartošová je 28. října poslala oba na devatenáct let do vězení. Po Toflově vraždě začali kriminalisté odkrývat případy spojené s vydíráním jihomoravských podnikatelů. Tofl údajně vedl gang, který si nejprve vymyslel obvinění podnikatelů z podvodů a pak jim nabídl, že trestní řízení nechají zastavit, pokud za to podnikatelé zaplatí. Krajský soud v Brně za to letos v únoru poslal jedenáct lidí na tři roky až devět let do vězení.

ŠKRTIL TĚHOTNOU. Byl závislý na své o sedmnáct let starší přítelkyni a dlouhodobě ji nutil k pokračování vztahu. Všechny meze překročil Luděk Michálek z Brněnska letos na jaře, když vypil dvanáct piv a těhotnou partnerku začal rdousit až do bezvědomí. Za pokus o vraždu mu 1. prosince udělil Krajský soud v Brně sedmnáct a půl roku vězení. „Rdoušení nevedlo ke smrtelným následkům jen díky shodě náhod," sdělil tehdy soudce Aleš Novotný.

JEDINÁ RÁNA. Loni v srpnu zastřelil myslivec Miroslav Kocián poblíž lesa u Račic-Pístovic na Vyškovsku při lovu na srnce devětadvacetiletého muže. „To, co se stalo, je hrozná tragédie, ale nešťastná náhoda," řekl tenkrát Kocián. Letos 6. listopadu mu za to Okresní soud ve Vyškově vyměřil trest tři a půl roku za mřížemi.