Tvrdil, že nejdřív, před patnácti lety, přestavěl obecní nebytový půdní prostor na byt pro sebe a svou rodinu. „Když jsem si spočítal náklady, zjistil jsem, že by z toho mohl být dobrý byznys. Půdní byty jsme stavěli jen pro známé, kteří mě sami oslovili, jestli bych jim takový byt nepostavil,“ vypověděl obžalovaný.

Podařilo se mu podobných bytů postavit osm. V roce 2007 se ale stavby zastavily a peníze, které Léska od věřitelů vybral jako zálohu na byty, zmizely. „Vydržel jsem to asi tři nebo čtyři roky. Věřil jsem tomu, že byt bude. Když jsme se ptali, vymlouval se hlavně na různá povolení. Nedivil jsem se, vím, že na úřadech to často trvá dlouho,“ uvedl Ivo Zítko, kterému Léska dluží více než pět milionů korun za dva byty, které mu měl postavit.

Obžalovaný u soudu tvrdil, že peníze od lidí jen přebíral a předával je architektovi, který už zemřel. Neměl s ním ale uzavřenou žádnou smlouvu a i milionové částky mu měl dávat bez potvrzení. „Když jsem mu řekl, ať peníze vrátí, řekl, že už to nejde. Byty potom trvalo postavit dlouho, lidé začali být nervózní a říkali, že jsem podvodník. Tvrdili, že obecní prostory dostal už někdo jiný, což nebyla pravda,“ doplnil Léska.

Když začali být věřitelé netrpěliví, začal jim část peněz vracet, mnohdy i kvůli vymahačům dluhů. „Spoustu peněz jsem od lidí převzal bez potvrzení a třeba dva roky zpětně jsme podepisovali smlouvy. Neměl jsem tam psát, že je to půjčka nebo směnka, to teď chápu,“ konstatoval obžalovaný.

Soudní jednání pokračuje v červnu, předvolaní jsou jak poškození, tak i několik dalších svědků. Pokud soud uzná Lésku vinným, hrozí mu za podvod i deset let za mřížemi.