Obraz se nyní nachází v brněnském Diecézním muzeu. "V muzeu už i zůstane, z bezpečnostních důvodů i proto, že obraz musí být uchováván v určitých klimatických podmínkách," uvedl bítýšský farář Marek Hlávka.

Verdikt, který dílo již dříve přiřkl církvi, zrušil Nejvyšší soud. O vlastnictví obrazu se bítýšská farnost pře s pražskou Národní galerií dlouhodobě.

Psali jsme: Národní galerie i bítýšská farnost mají strach o osud Madony z Veveří

Brněnské biskupství považuje páteční verdikt soudu jako potvrzení předchozích soudních rozhodnutí. "Je dobře, že obraz Madony z Veveří, který je součástí expozice Diecézního muzea, je nejen místem zastavení milovníků umění, odborné veřejnosti, ale také poutníků, kteří k němu po staletí přicházeli se svými modlitbami," uvedla mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Madona z Veveří, obraz pocházející z období kolem roku 1350, je téměř dva roky národní kulturní památkou. Obraz visel v kostelíku na hradě Veveří do roku 1938, Národní galerie jej získala o dvacet let později. Před rokem se památka vrátila na jižní Moravu, malbu vystavili v brněnském muzeu na Petrově.

Podívejte se: Madona z Veveří zpět v Brně