Turták údajně dělal Schmidovi osobního asistenta. „Posílal mě pro poštu, vybírat peníze nebo jsem mu dělal řidiče," uvedl Turták.

Potom jej měl donutit vzít si na své jméno hypotéku. „Říkal mi, že když si ji nevezmu, dopadnu špatně. Jakmile neměl dostatek peněz, byl nepříčetný. Neustále po mě chtěl, ať nějaké sháním. Poslouchal jsem jeho rozkazy, protože jsem se bál o svou rodinu. Vyhrožoval mně i mé přítelkyni. Nepáchal jsem trestnou činnost úmyslně a neměl jsem z toho žádný užitek nebo výdělek," prohlásil Turták. Dodal, že se splácením hypotéky měl velké problémy, protože splácel zároveň i svou vlastní půjčku.

Josef Schmid si podle svědka nechal také vystavit potvrzení o psychické nemoci v domnění, že ho kvůli tomu nebudou vyšetřovat policisté. Podle odborného posudku trpí muž bipolárně afektivní poruchou. „Vyprávěl mi, že ho stálo dva miliony, aby jej doktoři uznali za blázna," řekl Turták.

Zmínil také, že chodil půl roku místo obžalovaného Schmida na vysokou školu, kde mu psal zápisy z přednášek.

Zadeh, kterému hrozí třináctileté vězení, měl se svými komplici podle obžaloby v letech 2012 a 2013 nakoupit do České republiky více než čtyři sta milionů litrů benzinu a nafty. S palivem poté obchodovalo nejméně sedmapadesát firem. Na transakcích způsobili miliardové daňové úniky.

Íránec Zadeh si opakovaně stěžoval na postup soudu. Soudce podle něj napomáhá obžalobě. Jednání pokračuje v úterý.

MARKÉTA CHUMCHALOVÁ