Neviní. Takový je verdikt brněnského krajského soudu nad dvojicí milenců, kteří podle žaloby připravovali vraždu manžela. Na lavici obžalovaných kvůli tomu usedli manželka plánované oběti, jedenačtyřicetiletá Iveta Zápařková, a spolu s ní o patnáct let starší Pavel Látal. Soud je v pátek zprostil viny. Podle rozsudku se trestného činu nedopustili.

„Přestože je ve spise několik důkazů, které prokazují, že se obžalovaní skutečně chystali odstranit oběť, rozmysleli si to. Neměli totiž dostatek peněz pro člověka, který měl manžela Zápařkové zabít,“ shrnula verdikt předsedkyně senátu brněnského krajského soudu Dana Kancírová. Tím, že milenci od dokonání chystané nájemné vraždy upustili, se tak nedopustili trestného činu.

Vraždu chtěli splácet

Dvojice milenců si podle žaloby hledala nájemného vraha, který by odstranil jejich překážku ve společné lásce. Za vraždu měl dostat sto sedmdesát tisíc korun. Ani Látal ani Zápařková však neměli dostatek peněz. Proto se rozhodli, že si peníze půjčí a budou je několik let splácet. Přestože se obrátili na několik společností, které poskytují rychlé úvěry, žádná jim nechtěla půjčit ani korunu. Už kvůli tomu, že milenci neměli potřebnou bonitu a nemohli by dluhy splácet.

Když zamilovanému páru plán ztroskotal, od nájemné vraždy upustili. I tak se podle státního zástupce dopustili trestného činu. „Je zřejmé, že obžalovaní peníze sháněli. Podle listinných důkazů a z výpisů telefonních hovorů zkoušel Látal sehnat peníze i přes inzeráty v novinách, které rychlé půjčky nabízely,“ upozornil žalobce Ivan Hrazdira.

Brněnský krajský soud zprostil Látala i Zápařkovou viny už letos v lednu. Státní zástupce se ale proti verdiktu odvolal a kauzou se zbýval Vrchní soud v Olomouci. Ten však původní verdikt letos v březnu zrušil a vrátil případ znovu na stůl soudců do Brna.


Pavel Látal