Poprvé se dvaačtyřicetiletý muž dostal do firmy v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku. Odsud si na konci července odnesl trezor s víc než devíti sty tisíci korun. „S sebou přibral i příruční pokladu, kde našel přes sto tisíc korun," informovala ve čtvrtek mluvčí jihomoravských policistů Petra Ledabylová.

Peníze utrácel za drogy a automaty. Po úspěšném lupu si dal několikatýdenní pauzu a znovu se vydal pro peníze na své živobytí koncem září. „Tentokrát zamířil do budovy obecního úřadu v jedné z obcí na Břeclavsku. Z kanceláře účetní ukradl trezor s více než sto šedesáti tisíci korun a certifikáty akcií," pokračovala mluvčí.

Kriminalisté zadrželi nic netušícího pachatele v pondělí v jedné z ubytoven na Brněnsku. „Na činy se připravoval, přinesl si potřebné nářadí a v jednom z případů dokonce myslel i na to, aby zatemnil lampu veřejného osvětlení pomocí černých plastových sáčků," popsala zlodějův postup Ledabylová.

Na případu spolupracovali brněnští kriminalisté s kolegy z Břeclavi a Brna-venkova. Vyšetřovatelka už podle Ledabylové zahájila trestní stíhání pachatele. „Jelikož škoda z jeho krádeží byla vysoká, hrozí mu až osmiletý pobyt za mřížemi. Na verdikt soudu si počká ve vazbě," řekla mluvčí.

Muž je podezřelý z dalších vloupání do obecních úřadů a firem na Břeclavsku a Brněnsku. Jeho trestní stíhání se tak pravděpodobně ještě rozšíří o další případy. „Stejně tak prověřujeme, zda měl i nějaké komplice. Sám by totiž jen těžko manipuloval s trezory, které váží několik set kilogramů," dodala Ledabylová.