Kudlička nastoupil na post ředitele v roce 2009. Při správě a opravách domova podle obžaloby upřednostňoval některé firmy před jinými a za to bral i úplatky. Dle znaleckých posudků měl za čtyři roky svého působení způsobit škodu ve výši zhruba čtyř a půl milionu korun. Jak řekla před dvěma lety svědkyně a zároveň bývalá Kudličkova manželka Marie Karasová, peníze využíval i k úpravám vlastního domu.

Ilustrační foto
Za peníze důchodců koupil dům. Dostal podmínku a zaplatí sto tisíc

Před městský soud se případ vrátil před týdnem. Ten se jím přitom zabýval už před dvěma lety. Kudličku tehdy uznal vinným z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Dostal tehdy podmínku a povinnost zaplatit sto tisíc korun. Domov důchodců ve Věstonické ulici spolu se současným ředitelem Rudolfem Nytlem nyní žádá odškodnění.

Kudlička ve čtvrtek nevypovídal, soud si vyslechl svědky. „V roce 2012 mě navštívili policisté s tím, že obdrželi anonymní dopis. Pisatel měl podezření, že tehdejší ředitel Kudlička ovlivňuje zakázky, které v jeho období vznikly. Nařídili jsme proto kontrolu, jejímž předmětem byly hlavně podlimitní zakázky,“ vysvětlil Miroslav Foltýn, vedoucí sociálně-kulturního úseku brněnského magistrátu, který domov spravuje.

Podle Libora Frýze, který tehdy v domově pracoval jako správce, v roce 2014 policisté v domově provedli prohlídku. Odnesli při ní počítače a další dokumenty. „Mezi zaměstnanci se povídalo o nějakém úplatkářství. Jestli to tak ale opravdu bylo, nevím. O rok později pak přišel na kontrolu soudní znalec,“ uvedl svědek. Podle jeho policejní výpovědi Kudlička jako ředitel rozhodoval zejména o mimořádných a nákladnějších stavebních úpravách v domově.

Krajský soud v Brně začal projednávat dvojnásobnou 
vraždu v Jihlavě.
 Obžalovaným je
 nadějný hudebník Marek Č.
Za brutální vraždu matky a bratra dostal houslista dvacet let

U soudu vypovídala i sociální pracovnice a zástupkyně ředitele Jana Hudečková, která v domově pracuje jednadvacet let. „Míváme pravidelné čtrnáctidenní porady, kde řešíme věci kolem domova i klientů. Když jsem poprvé slyšela, že u nás byla policie, myslela jsem nejdřív, že Kudlička někoho z něčeho podezírá,“ řekla. Dodala, že žádné způsobené škody s ní po začátku trestního řízení nikdo neprobíral.

Podle Foltýna podobnou situaci magistrát řeší poprvé. „Z našeho pohledu ale škoda nevznikla. Peníze, které odbor poskytl, byly totiž řádně vyúčtované a měly jít podle smluv na konkrétní úpravy. Je na odborném posouzení, zda byly zakázky předražené, nebo ne,“ doplnil svědek.

Soudkyně ve čtvrtek jednání nakonec odročila. Pokračovat bude pravděpodobně koncem září, kdy svou výpověď poskytne i současný ředitel domova Nytl.