Slibovaná úspora ženu lákala a pozvala muže k sobě do bytu. Ukázal jí vizitku neexistující firmy Aqua Cave Group a předstíral instalaci takzvaného perlátoru. Přitom se čtyřiadvacetiletý muž z Havířova pokusil ženinu pozornost rozptýlit otázkami. „Ptal se třeba, jestli neví o nějaké paní, že by se chtěl oženit. Otázka přišla mé příbuzné zvláštní a tak mi hned zavolala," popsal situaci Krbálek. Dodal, že ihned zavolal strážníky a vydal se příbuzné na pomoc.

Městská policie na místě skutečně muže zastihla. Podvodník se však vymluvil, že ho důchodkyně do bytu sama pozvala a on na ni nedělal žádný nátlak. Strážníci proto nemohli zakročit kvůli porušení zákazu podomního prodeje.

Ve čtvrtek si mladík opět v Bystrci pokusil přivydělat podvodem, ale tentokrát už mohla městská policie zakročit. „Muž tvrdil, že kontroluje průtok vody, ale neměl žádný doklad z vodáren," popsal mluvčí strážníků Michal Simandl. Ve správním řízení teď podle něj hrozí falešnému technikovi pokuta až třicet tisíc korun. V případě opakování činu pak zákaz pobytu v městské části.

1000 korunsi účtoval mladík z Havířova za neplánovanou a nevyžádanou kontrolu průtoku vody. Se svými podvody se zaměřil zejména na starší lidi.

Popsané případy nebyly mladíkovy jediné pokusy zneužít důvěřivosti starých lidí. „Od začátku týdne víme alespoň o sedmi zákaznících, kteří nám hlásili podezřelé chování někoho, kdo tvrdil, že pracuje pro firmu Aqua Cave Group," informovala Kateřina Janderková ze společnosti Bytasen. Firma zajišťuje správu městských bytů v Bystrci.

Podle Janderkové může být ve skutečnosti podvedených mnohem více. Ne každý totiž falešného technika odhalil a informoval o tom.

Protože muž zůstává na svobodě, starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl se rozhodl varovat místní. „Buďte opatrní a případnou návštěvu zaměstnanců firmy Aqua Cave group důrazně odmítněte," poradil Kratochvíl.

Podle sdružení obrany spotřebitelů důvěřivost především starších lidí zneužívají podvodníci velmi často.

Jen brněnskou pobočku sdružení denně navštěvuje přibližně desítka podvedených lidí. „Napálili je falešní kominíci, vodaři či kameníci," vyjmenovala Gerta Mazalová z pobočky. Právě Sdružení obrany spotřebitelů obětem takzvaných šmejdů nabízí bezplatnou právní pomoc. Mazalová připomněla, že si mnoho poškozených neuvědomuje, že nepoctiví lidé je mohou nejen okrást, ale také jim fyzicky ublížit. A navíc si často myslí, že se něco podobného může stát jen jiným lidem. „Všem radím jedno. Podobné lidi si do bytu vůbec nepouštět a v nouzi okamžitě volat policii," zdůraznila.

JAN ŽLEBEK

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ