Muž se skutků dopustil už v roce 2009. Spolu s dalšími čtyřmi krajany měl stanout před brněnským krajským soudem už na podzim 2010. Obžaloba jim kladla za vinu devět skutků po celé republice s pětimilionovou škodou. „Kvůli tomu, že v té době byl Emini souzený za falšování platebních karet v německém Mnichově a nemohl se dostavit, ho soud z líčení vyloučil. I tam nakonec dostal podmíněný trest," konstatovala předsedkyně senátu Dana Kancírová.

Ostatní obžalované senát později kvůli nedostatku důkazů zprostil obžaloby. Kromě Remziho Gashi, který ještě před vyhlášením rozsudku zemřel a soud jeho stíhání zrušil.

Eminiho případ se dostal k soudu až teď. Obžalovaný byl ze tří krádeží s víc než půlmilionovou škodou. „V lednu 2009 prořízl pneumatiku na červeném Citröenu, kterým k bance v Tišnově dorazil předseda představenstva zemědělského družstva z nedaleké obce. Když odjel, tak ho sledoval dokud nezastavil a nezačal kolo vyměňovat," řekla státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Pak obžalovaný z auta nenápadně vytáhl příruční tašku s téměř sto dvacet tisíci korunami určenými na výplatu nájemného z pozemku a osobními věcmi řidiče.

Velmi podobně se měl Emini zachovat i v březnu v Praze a v květnu v Liberci. Tam mu okradený muž ulehčil práci, protože ještě než zjistil defekt, zastavil u parku, aby natrhal květiny a obžalovaný ho okradl už tam. „Řidič přišel o také skoro sto dvacet tisíc," uvedla Eichlerová.

Ke krádeži v Tišnově a Liberci se Emini přiznal. Tvrdil ale, že v Praze nic nespáchal. „Byl jsem ve městě, ale v bance ne. Jel jsem za známými domluvit, jestli nechtějí dovážet nějaké zboží z Turecka," hájil se Emini.

Pro nedostatek důkazů ho soud obžaloby z tohoto skutku zprostil. Ani na záznamu z kamer z banky totiž obžalovaný nebyl. „Uvědomil jsem si, co jsem spáchal a lituji toho. Část peněz už jsem poškozeným zaplatil a až budu venku z vězení, chci jim postupně poslat všechno," prohlásil u soudu Emini.

To potvrdil i jeden z okradených. „Poslal omluvný dopis a v několika splátkách asi třetinu ukradených peněz," uvedl svědek.

Při obou krádežích s obžalovaným byli i kamarádi a dříve obžalovaní Gashi a Šaban Veli. „Scházeli jsme se na benzínové pumpě u Brna, pak jsme vyrazili do některého města. Nevím, jestli věděli, co jsem udělal. Do banky jsem šel vždy sám. S ukradenou taškou mě ale viděli. Před nimi jsem z ní vybral peníze a zbytek vyhodil. Jim jsem nic nedal. Neptali se mě, co jsem udělal," vypověděl Emini.

Na parkovišti u obchodního domu v Modřicích na Brněnsku také policisté nakonec jeho všechny čtyři domnělé komplice zadrželi.

Rozsudek ještě není pravomocný. Emini i státní zástupkyně se proti němu mohou ještě odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci. Oba si nechali lhůtu na rozmyšlenou.