Jiří Opichal potřeboval rychle půjčit peníze. Už měl několik půjček u jiných bank, tak se obrátil na brněnskou firmu Wüstenrolt Group, kterou vyhledal na internetu. Napsal žádost a společnost mu schválila úvěr na tři sta tisíc korun. Na schůzce s obchodním zástupcem podepsal smlouvu a předal vratnou zálohu šest tisíc osm set korun. Slíbené peníze, které měly dojít do dvou dnů, ale nedostal a zálohu mu nikdo nevrátil. O firmu se sídlem na brněnském náměstí Svobody se už zajímá i policie. Společnost navíc zažalovala skupina Wüstenrot pro možnou záměnu názvů.

Podle mluvčí jihomoravské policie Petry Vedrové může jít až o tisíc poškozených. „Spis si krajská hospodářská kriminálka převzala v uplynulých dnech od brněnských kolegů," konstatovala Vedrová.

Případ policie vyšetřuje jako podezření z podvodu. „Mechanismus má být jednoduchý. Firma slíbí půjčku, vybere kauci a přestane zvedat telefony. Pak začne tvrdit, že klienti porušili smlouvu. Zatím jsme ale nikoho neobvinili," řekla Vedrová.

Stejně o peníze přišel i Opichal. „Chování zástupců společnosti se mi zdálo podivné, proto jsem hledal na internetu další informace. Zjistil jsem, že nejsem jediný, kdo s ní má problémy," uvedl Opichal.

Po deseti dnech od smlouvy odstoupil a žádal vrácení zálohy. „Dosud nemám od firmy Wüstenrolt Group žádnou zprávu ani peníze. Proto jsem podal trestní oznámení na policii," prohlásil Opichal.

Podezřelé vedení

Na společnost s dvaadvacetiletou jednatelkou Marií Holackou v čele upozorňuje i Sdružení obrany spotřebitelů. „K zamyšlení se nabízí fakt, že v čele firmy zabývající se širokou škálou finančních nabídek, je na pozici jednatele mladý člověk, který pro takovou práci nemůže mít dostatečné zkušenosti," okomentovala právnička sdružení Renata Horáková.

Předsedkyně krajského Sdružení obrany spotřebitelů Marcela Reichelová doporučila, aby si lidé před podpisem každou smlouvu důkladně přečetli. „Pokud se to firma snaží uspěchat, signalizuje, že něco není v pořádku," sdělila Reichelová. Po podpisu smlouvy už podle ní není pomoci. „Klient souhlasil se všemi podmínkami a je jedno, jestli se s nimi předtím seznámil," vysvětlila Reichelová.

Wüstenrolt Group ale čelí ještě žalobě ze strany společnosti Wüstenrot. „Jsme s brněnskou firmou v právním sporu. Parazituje na našem dobrém jméně. Možná záměna s námi by nás mohla silně poškodit, a to i kvůli tomu, že může jít o podvodnou společnost," sdělila mluvčí finanční skupiny Wüstenrot Kateřina Bílá.

Vyjádření společnosti Wüstenrolt Group k oběma sporům se Brněnskému deníku Rovnost nepodařilo získat, a to i přesto, že jeden ze zaměstnanců slíbil odpověď vypracovanou právníkem. V místě sídla na náměstí Svobody v Brně je pouze poštovní schránka se jménem společnosti.