V úterý stanul čtyřiatřicetiletý Antonín Rus před brněnským krajským soudem. Státní zástupce Petr Mazálek ho obžaloval z podvodu a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. „Od února do října 2012 vytvořil několik fiktivních úvěrových smluv na jména klientů banky. K tomu vytvořil falešné účty, na které si nechával posílat peníze. Ty pak přeposílal na účet svého známého nebo svůj vlastní. Přišel si na víc než tři miliony korun," řekl v obžalobě Mazálek.

Nové účty tajil

Rus se u soudu ke všemu přiznal. Uvedl, že ho k tomu dohnala tíživá životní situace. „V té době jsem byl závislý na alkoholu a herních automatech. Nebyl jsem schopný posoudit, že moje jednání nebylo správné," sdělil Rus.

V době, kdy smlouvy falšoval, pracoval jako vedoucí bankovní pobočky a měl proto možnost transakce kontrolovat. Postaral se také, aby klienti, na jejichž jména úvěry uzavíral, nové účty neviděli. Jen jednou se mu to nepodařilo a podle toho ho odhalili. Jakmile ho začal jeho nadřízený podezřívat, ke všemu se přiznal. Zároveň se s bankou dohodl na postupném splácení celé částky.

Právě kvůli přiznání a ochotě čin napravit navrhoval Rusův obhájce Rostislav Kovář nižší trest. „V důsledku abstinenčních příznaků byl méně schopný posoudit své jednání, což potvrdil i soudní znalec," uvedl Kovář. Pro klienta navrhoval jen podmínečný trest. „Aby mohl dluh splácet, bude jednodušší, když zůstane na svobodě," dodal.

Soud se přiklonil na stranu obhajoby. Rus od soudu odešel s tříletou podmínkou s odkladem na pět let. Bude muset chodit na léčení a všechno zaplatit.

HANA FLORIANOVÁ