Případ včera projednával Krajský soud v Brně. Za podobné podvody si přitom muži ve vězení odpykávají devítileté tresty.

Po tom, co je soud před dvěma lety poslal za mříže za skoro dvousetmilionový podvod, odhalila protikorupční policie loni v květnu jejich další možné prohřešky. „Pachatelé si v letech 2007 a 2008 brali z bank úvěry na neexistující pohledávky. Aby peníze získali, předkládali smyšlené faktury," uvedl státní zástupce Aleš Sosík. Dodal, že obžalovaní tímto způsobem vydělali přes sedmdesát milionů korun.

Vinu popřel

Škodák měl navíc způsobit přes sto dvacet milionů korun škodu břeclavské zemědělské společnosti Navos, dříve ZZN Pomoraví. „Nakoupil tam semena řepky a slunečnic za víc než sto třicet milionů. Zaplatil ale pouze deset. Už když semena kupoval, musel vědět, že Slovmlýn nemá dost peněz na zaplacení objednávky," řekl Sosík. Podle něj pak Škodák nezaplacenými semeny ručil při dalším obchodu.

Dvaasedmdesátiletý Škodák vinu popřel. Tvrdí, že o špatné situaci firmy nevěděl. „Účetnictví a ekonomické věci měl na starosti Miškeřík. Já jsem totiž počítačový analfabet. A všechny tyto údaje byly v počítači. O situaci ve firmě měl přehled on," bránil se u soudu Škodák.

Dodal, že za víc než patnáct let, kdy ve firmě pracoval, Slovmlýn žádné finanční problémy neměl. „Když jsem odcházel v roce 2008, měla firma na zaplacení všech výdajů," tvrdil Škodák.

Miškeříkův obhájce Jaroslav Mišinger s jeho tvrzením nesouhlasil. „Klient popírá, že by cokoliv dělal za zády Škodáka. Nějaké chyby v účetnictví sice úmyslně udělal, ale nebylo to z jeho hlavy. Jen pokračoval v zaběhnutém režimu," prohlásil obhájce. Jeho klient včera k soudu nepřišel.

Kdo je za podvod a zpronevěru zodpovědný, včera senát krajského soudu nerozhodl. „Hlavní líčení bude pokračovat v únoru příštího roku. Poslední svědek Miškeřík se má vyjádřit ke Škodákově tvrzení," oznámil předseda senátu Aleš Novotný.

Podvody s lístky

Za úvěrové podvody hrozí obžalovaným až desetileté vězení. „Za téměř stejnou činnost si oba obžalovaní už trest odpykávají, pokud je soud uzná vinnými, pouze jim několik let k současnému trestu přičte," upozornil státní zástupce Sosík. Společnost Navos navíc chce, aby Škodák zaplatil víc než stomilionový dluh.

Škodák i Miškeřík jsou přitom nyní ve vězení za podvody způsobené v letech 2004 až 2007. „Kupovali řepku a slunečnice. U některých dodavatelů je i skladovali. Věci si pak odvezli, ale odmítli je zaplatit. Tvrdili, že rostliny jsou stále ve skladech dodavatelů. Prokazovali to falešnými skladištními lístky," popsal tehdy podvod státní zástupce Ivo Ištván.