Od Sobotkovy výpovědi se očekávalo, že přinese nové důkazy, které pomohou vyjasnit komplikovaný případ vraždy Tofla. „Řekl, že policistům ukáže místo, kde ukryli zbraň. A že má nové důkazy, které ukážou, že nestřílel on ale Trkan," informoval o Sobotkově výpovědi v březnu mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Zbraň se ale ani po několikadenním pátrání v rybníce poblíž Popůvek na Brněnsku, kde měla podle Sobotky ležet na dně, nenašla. „Od doby vraždy uplynulo několik let. Není divu, že ji policisté ani potápěči nenašli, rybník byl od té doby několikrát vypuštěný," reagovala na včerejší čtení záznamů o pátrací akci obhájkyně Sobotky Zuzana Pechtorová.

Zapochybovala, zda by ale nalezení zbraně nějak výrazně ovlivnilo případ. „Je sice vždy důležité najít doličnou zbraň. Obávám se ale, že po takové době v rybníce by ani nebylo možné z ní získat otisky prstů, které by ukázaly, kdo na Toflovo auto střílel," řekla Pechtorová.

Podle obhájce Trkana Romana Šteffela může Sobotka svou výpovědí akorát ublížit sám sobě. „Na rozdíl od Trkana, který vypovídá stále stejně, on svou výpověď změnil již několikrát. Vším, co řekl, se snaží docílit jen toho, aby nějak vysvětlil přítomnost jeho pachové stopy na místě činu. Trkanovu přítomnost na místě neprokázal dosud žádný důkaz," sdělil obhájce.

Sobotkovu pachovou stopu policisté našli poblíž Toflova domu, před kterým byl bývalý policista a podnikatel v červnu roku 2010 zastřelen. Jeho vraždu si údajně objednal podnikatel a Toflův obchodní partner Petr Pavel Bezděkovský. Ten ale již ve vyšetřovací vazbě spáchal sebevraždu.

Podle předsedkyně senátu Krajského soudu v Brně Jaroslavy Bartošové, která oba muže loni v říjnu poslala na devatenáct let do vězení, na auto vystřelil právě Sobotka.

Na úterním jednání se neobjevily žádné nové důkazy, které by případ nějak zvrátily. Shodné byly také závěry soudních znalců. „Odkazujeme se na naše závěry, které jsme uvedli v předchozím řízení," znělo nejčastěji z jejich úst.

Před senátem vypovídali také noví svědci z řad vězňů, kteří v minulosti sdíleli s obžalovanými celu. „Když jsem se spolu o tom bavili s Trkanem, říkal pořád, že nechápe, jak se to mohlo stát," vypověděl jeden z nich.

K tomu se ale Sobotka vyjádřil, že je to lež a Trkan si proti němu svědky najímá. Soud se tak opět nesl v duchu, kdy se na sebe obžalovaní snažili svalit vinu vzájemně.

Jednání bude pokračovat v červenci. Krajský soud totiž musí zodpovědět na všechny otázky, které mu přidělil odvolací soud.