Krajský soud v Brně v pondělí začal projednávat pokus o vraždu z konce prosince minulého roku, kdy obžalovaný na zábavě v Lysicích na Blanensku po slovní roztržce a rvačce druhého muže šestkrát bodl do krku a do zad devíticentimetrovým kapesním nožem. „Obžalovaný věděl, že je jeho soupeř opilý a značně fyzicky oslabený. Navíc útočil na místa, kde jsou životně důležité orgány a velké žíly," přečetla obžalobu státní zástupkyně Eva Žďárská.

Celý incident podle kamaráda obžalovaného začal kvůli ženám. „Pobodanému muži se nelíbilo, že se s dívkami bavíme, ale nevím, proč se začali prát," popsal.

Shehu se bránil tvrzením, že mu po slovní rozepři muž jenom řekl, ať si s ním jde popovídat. „Zničehonic se pak ale otočil, chytil mě za krk a hodil mě na stěnu. Byl větší a silnější a já byl zoufalý, nevěděl jsem, co mám dělat," vysvětlil u soudu.

6bodně řezných ran zasadil obžalovaný Edi Shehu svému soupeři do krku a do zad kapesním nožem, když souboj začal prohrávat

S tím ale svědek nesouhlasí. „První udeřil obžalovaný. To si ale druhý muž nenechal líbit a praštil ho taky. Nakonec nad ním měl rozhodně fyzickou převahu, byl totiž větší a silnější než on. Kdyby ale chtěl, tak podle mě obžalovaný mohl utéct, nemusel to řešit nožem," popsal svědek, co pobodání předcházelo.

Útěk ale podle obžalovaného možný nebyl. „Držel mě natlačeného v rohu. Ani jsem při bodnutí nepoužil sílu, jen jsem se ho čepelí dotkl," hájil se obžalovaný.

S tím nesouhlasil předseda senátu Michal Zámečník. „Říkáte, že jste se ho jenom dotkl, ale on měl podle znalců šest několikacenti¬metrových bodně řezných ran, které nezpůsobíte jen dotekem čepele," oponoval soudce.

Zbraň potom obžalovaný odhodil venku. „Nevím, proč jsem to udělal, bál jsem se a potřeboval jsem to celé vydýchat," dodal Shehu.

Samotný pobodaný muž k situaci moc říct nemohl. „Měli jsme firemní večírek a já byl opilý. Celý večer jsme pili panáky. Jediné, co vím, je, že Shehu ke mně byl agresivní, ačkoli jsem ho nikdy předtím neviděl. Bolest z bodnutí jsem tolik necítil, ale byl jsem potom dva dny v nemocnici a další měsíc na neschopence. Do dneška mě bolí záda a dlouho jsem nemohl hýbat s rukou," dodal napadený muž. Po obžalovaném teď požaduje milion korun jako odškodné za psychickou a fyzickou újmu.

Shehu se mu hned po jeho výpovědi omluvil. Za pokus o vraždu mu teď hrozí deset až osmnáct let vězení. „Jen jsem se ten večer přišel za kamarádem bavit, nejsem žádný rváč a nikomu jsem nechtěl ublížit," dodal Shehu.