Křipského vinou se bude znovu zabývat soud prvního stupně, tedy Krajský soud v Brně. Spis už má zpět z NS. Křipského advokát Pavel Hála ČTK minulý týden řekl, že v dovolání poukazoval na konkrétní nesrovnalost v časové ose případu a ve jménech. Jeho klient původně dostal 4,5 roku vězení a peněžitý trest 200.000 korun.

Skupina bývalých policistů a jejich kompliců podle verdiktu vydírala podnikatele na jižní Moravě. Dostali tresty od tří do devíti let vězení. Ti, kteří nepochodili s dovoláním k Nejvyššímu soudu, už mají k dispozici jen ústavní stížnost jakožto poslední mimořádný opravný prostředek. Stížnost však - stejně jako dovolání - nemá odkladný účinek ani vliv na výkon trestu.

Tresty vězení si ve sledované kauze původně vyslechlo 11 lidí. Jako druhá instance rozhodoval loni v březnu Vrchní soud v Olomouci. Nejvyšší trest potvrdil někdejšímu policistovi Miloši Almásymu, jenž se podle pravomocného verdiktu podílel na polovině ze dvou desítek skutků spáchaných v letech 1998 až 2010.

Snížení trestu

Snížení trestu z osmi na sedm let dosáhl u vrchního soudu další bývalý policista Eduard Slanina. Podle vrchního soudu jsou některé jeho skutky promlčené.

Odsouzení podle pravomocného verdiktu nabízeli podnikatelům, že za úplatek vyřeší jejich problémy se zákonem nebo za peníze zastaví smyšlenou kauzu. Advokáti odsouzených v minulosti poukazovali na to, že řada důkazů stojí na svědcích s bohatou kriminální minulostí. Nad vyšetřováním podle nich nebyla žádná účinná kontrola a dozor, kriminalisté rozkrývající trestnou činnost podle advokátů překrucovali důkazy.

Vyšetřování složité kauzy začalo kolem roku 2009. Následující rok se stal obětí vraždy bývalý vyšetřovatel brněnské hospodářské kriminální policie Michal Tofl, po kterém údajný gang dostal mediální jméno. Justice za vraždu pravomocně poslala na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.