Maskovaný lupič namířil na jednatřicetiletého majitele hned po příchodu do obchodu pistoli a domáhal se, aby si lehl na zem. „Přepadený se ovšem rozhodl bránit svůj majetek a strhla se dramatické potyčka. Přetahovali se o pistoli a útočník dokonce několikrát vystřelil, naštěstí jen do vzduchu," sdělila brněnská policejní mluvčí Andrea Straková.

Majitel se agresorovi nechtěl ani po výstřelech vzdát a z šarvátky si odnesl krvácející ránu po úderu zbraní do temene hlavy. Zranění později ošetřili lékaři, ale nebylo vážné. Pachatel po incidentu utekl bez šperků i peněz. Muž ještě stihl majiteli zlatnictví říct, že ho přepadl, protože nemá co jíst.

Podobným důvodům ale příliš nevěří psycholog Jiří Brančík. „Kdo se uchýlí k takovémuto chování, tak má většinou psychopatickou strukturu osobnosti. Je agresivní a asociální. Ne, že není schopen, ale není ochoten si opatřovat nezbytné věci a vymlouvá se na chleba. Jsou to prachobyčejní lumpové," poznamenal Brančík.

Policistům se za několik měsíců podařilo zjistit, kdo zlatnictví přepadl. Nemohli však podezřelého zatknout, protože byl v té době ve vazbě kvůli jinému trestnému činu. „Počkali jsme až ho propustí na svobodu a znovu jsme ho zadrželi. Obvinění převzal před čtrnácti dny," konstatovala Straková. Navíc to zřejmě není jediné přepadení, které tento muž spáchal. Kriminalisté prověřují možnost, že v lednu vyloupil čerpací stanici. Už v minulosti byl stíhán kvůli majetkovým a násilným deliktům.

Lupič ve vazbě čeká na soud, který rozhodne vině a trestu. Hrozí mu až deset let vězení. Od ledna do konce května evidují brněnští kriminalisté 91 loupeží. Do této statistiky jsou započítána také přepadení lidí, heren a barů. Čtyři případy se týkaly finančních institucí, jako jsou banky a pošty. Za stejné období loňského roku je to pokles celkem o 25 případů.

MICHAL VAŇÁČ