Dřív jsem nevěděl, jak se ti pomstít, ale už jsem na to přišel. Nenávidím tě a brzy to poznáš v praxi. Desítky podobných esemesek, které byly plné vulgárních výrazů a slov o smrti, dostávala od svého kamaráda víc než rok osmadvacetiletá žena z Hodonínska. Nejčastěji jí přicházely v noci a vyvolávaly v ní strach o sebe i své blízké. Její trápení ukončila až policie, která pachatele dopadla.

Soud mu pak uložil podmínku. Žena, která si přála zůstat v anonymitě, však není jedinou obětí takzvaného stalkingu, tedy nebezpečného pronásledování. Policie na jihu Moravy za letošní první půlrok řešila šestnáct případů.

co je stalking
- stalking neboli nebezpečné pronásledování je úmyslné a systematické porušování osobní svobody druhého člověka a od roku 2010 je trestným činem
- cílem je navázání a udržování kontaktu s pronásledovanou osobou i přes její nesouhlas
- stalker oběť sleduje a kontaktuje prostřednictvím elektronické pošty, mobilu, zneužitím osobních údajů či vynucováním si pozornosti
- jeho jednání vzbuzuje v pronásledovaném obavu o život nebo zdraví

Žena z Hodonínska se s mužem skamarádila na sportovním utkání, kde se potkali poprvé. „Postupem času neustále vyžadoval pozornost a já na něj neměla tolik času, kolik si představoval. Potom mi začal přes mobil nadávat, proto jsem kamarádství ukončila," svěřila se žena.

S tím se však stalker nehodlal smířit a zpráv začal posílat podstatně víc. „Požadoval omluvu za to, že jsem ho prý zradila. Když se nedočkal, vyhrožoval trestem a napsal mi, že jsem zodpovědná za všechny jeho kroky, které budou následovat. Denně mi v noci chodily sprosté esemesky," řekla žena.

Nejprve se snažila muži rozumně domluvit. Potom ale dala na psychologa, který jí doporučil zprávy ignorovat.

Ani to ale muže nezastavilo. „Měla jsem strach. Všechny zprávy jsem si nechávala a později je ukázala na policii, která pak mého bývalého kamaráda zadržela," řekla.

Muž skončil s obžalobou před soudem, kde dostal podmínku. Za tento trestný čin přitom hrozí až roční vězení.

Postup ženy z Hodonínska byl správný. Stejný doporučuje mluvčí jihomoravských policistů Petra Ledabylová. „Všechny zprávy slouží totiž jako důkaz. Nejlepší je omezit kontakt s pronásledovatelem, ignorovat jej a vše ohlásit na policii," uvedla Ledabylová.

Aby mohli dotyčného ze stalkingu obvinit, musí platit tři podmínky. „Je to jednoznačnost, že pronásledovatel tak činí proti vůli oběti, pronásledování oběti musí být intenzívní a také dlouhodobé. Což znamená zhruba čtyři až šest týdnů," vysvětlila mluvčí.

Takové případy na jižní Moravě nejsou ojedinělé. „Letos jsme jich zatím řešili šestnáct. V loňském roce dvaačtyřicet a předloni o dvanáct víc," řekla Ledabylová.

Oběti se často na policii netroufají obrátit. V Jihomoravském kraji se jim proto snaží pomáhat i Bílý kruh bezpečí. „Ročně nás v Brně kontaktuje přes čtyřicet lidí. Většinou se na nás obrací ženy, protože je pronásledovatel neustále kontaktuje přes mobil. Mnoho z nich jejich chování ale rázně neodmítlo. To je to první, co jim radíme, aby udělaly. Nabízíme jim i bezplatnou psychologickou a právní pomoc," sdělil vedoucí poradny Vladimír Vedra. Případy, kdy by stalkeři své oběti přímo pronásledovali, jsou podle něj méně časté.

Podle psycholožky Zuzany Spurné má stalker většinou nějakou duševní poruchu. „Po rozchodu si říká, že ví, co je pro jeho bývalou přítelkyni dobré. Oběť však může svým chováním dovést až k sebevraždě," upozornila Spurná.