Figuranti z řad policie mají incident, který se odehrál v bytě poškozené ve Znojmě, předvést právě podle její výpovědi. „Poté, co se se Stehlíkem přítelkyně rozešla, ji napadl, roztrhl jí blůzu a kalhotky, svázal ruce a nohy lepící páskou a donutil ji k souloži a análnímu pohlavnímu styku," sdělila verzi poškozené státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Stehlík její verzi odmítá. „Nebránil jsem se experimentování. Ona mi již po krátké známosti nabídla anální sex, což mě překvapilo. Poté mi několikrát při sexu dala facku, ráda mě škrábala," popsal sexuální praktiky, které prováděl se svou starší přítelkyní obžalovaný. Tvrdil, že ženě ale nikdy úmyslně neublížil. Květnovou noc popsal zcela odlišně než jeho bývalá partnerka. „Popíjeli jsme vodku s džusem. Osahávala mě. Měli jsme pak normální sex," popsal mladík.

Dodal, že žena po chvíli ztratila náladu, obvinila ho z nevěry a začala na něj být agresivní. „Útočila na mě. Řvala a byla rozčilená," vypověděl mladík. Při sporu jí prý jen v obraně chytil za ruce. Pak se odešel projít a když se vrátil, žena byla pryč.

Znásilnění si jeho bývalá milenka podle něj vymyslela. „Způsob jakým akt popsala je neuskutečnitelný," zdůvodnila obhajoba proč požaduje rekonstrukci. Důvěryhodnost ženy zpochybnila také soudní znalkyně z oboru sexuologie Petra Sejbalová. „Používala odborné výrazy. Působilo to, že má vše připravené," řekla.

Senát krajského soudu v čele s předsedou Tomášem Kurfiřtem o vyhovění tomuto způsobu dokazování diskutoval dvě hodiny. „Vzhledem k závažnosti obvinění považujeme za důležité provést veškeré důkazy. Rekonstrukce znásilnění je ale velmi neobvyklá. Zvažovali jsme, zda je proveditelná," vysvětlil Kurfiřt.

Rekonstrukci totiž musí být přítomna poškozená. „Poškozenou k tomu kvůli citlivosti případu nebudeme nutit. Pokud účast odmítne, figuranti předvedou takzvaný vyšetřovací pokus na základě jejích dřívějších výpovědí," sdělil možnosti předseda senátu.

K tomu způsobu dokazování byla kritická žalobkyně. „Při znásilnění jsem se s rekonstrukcí ještě nesetkala. V případě, že se ho poškozená nezúčastní, myslím, že může vnést další nejasnosti do již tak složitého případu," myslí si Zámoravcová.

Podle psycholožky zabývající se prací s oběťmi znásilnění Evy Račákové je rekonstrukce pro oběť nevhodná. „Pokud ke znásilnění opravdu došlo, žena při rekonstrukci může znovu prožít celé trauma. To u ní může vyvolat další nežádoucí psychické reakce," uvedla psycholožka s tím, že se za svou více než pětiletou praxi s rekonstrukcí znásilnění nesetkala. Upozornila, že by při přehrání případu měl asistovat psycholog.

Jako neobvyklý postup dokazování označil rekonstrukci také mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma. „Znásilnění nejsou případy, při kterých by to bylo běžné," dodal s tím, že si nepamatuje, kdy naposledy o takovou rekonstrukci někdo žádal.