„Případ nyní vyšetřujeme. O nápisu jsme informovali správce mostu, kterým je Ředitelství silnic a dálnic," popsala mluvčí jihomoravských policistů Petra Ledabylová. Podle policistů se jedná o poškození cizí věci.

Na sprejerský výtvor už na sociální síti Twitter zareagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Ubožáci, kteří stojí za touto akcí, si neuvědomují, že nejvíce uráží právě Ferdinanda Peroutku," tvrdí ve vyjádření mluvčí. Ředitelství silnic a dálnic nápis odstranilo už v neděli odpoledne. „Tento nápis jsme po ohlášení policie přemalovali," potvrdil jejich mluvčí Jan Studecký. Podle něj jsou sprejerské kreace na jejich majetku běžné a na nápravu škod mají vyhrazený fond.

Výrok se objevil jen několik dní poté, co Obvodní soud pro Prahu 1 nařídil kanceláři prezidenta republiky omluvu vnučce slavného novináře Terezii Kaslové. Ta Hrad žalovala kvůli výrokům prezidenta Zemana na loňské konferenci k sedmdesátému výročí osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. V projevu přisoudil Peroutkovi krom zmíněného textu i výrok: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Proti rozhodnutí soudu se podle Ovčáčka Kancelář prezidenta republiky odvolá. Prezident přesto dál trvá na Peroutkově autorství textu Hitler je gentleman.

EVA BÁRTOVÁ