Bývalé prostory už nevyhovovaly potřebám zásahovky ani běžnému provozu. „Říct, co se nám tady líbí nejvíc, je těžké. Stačí se jít podívat do staré budovy a hned pochopíte proč. Tady budeme mít všechno, co potřebujeme, navíc je toto místo i reprezentativní. Už se nemusíme bát pozvat oficiální návštěvy k nám na útvar," chválili nové zázemí jeho obyvatelé, členové zásahové jednotky.

Důležité rošty

Autoři řešili při návrhu i stavbě budovy spoustu specifických požadavků. „Oni tady v podstatě bydlí. I jejich nasazení je odlišné od jiných jednotek, tomu jsme přizpůsobili provedení," popsal projektant Jakub Tichý.
Zajištění bezpečnosti bylo v plánech nejdůležitější. Nesmí totiž dojít ke snadnému vniknutí a krádeži zbraní nebo munice. „Naši lidé potřebují dobré zázemí, protože mají k dispozici velké množství materiálu i techniky," uvedl velitel zásahové jednotky Jihomoravského kraje Zdeněk Frank.

Jedním z netradičních prvků stavby jsou speciální rošty ve všech vstupech a oknech. Plní dvojí funkci. „Z budovy ven vidíme, ale dovnitř díky roštům už z deseti, patnácti metrů vidět není. Nedají se rozeznat obličeje nebo to, co se uvnitř děje," vysvětlil velitel. Druhý význam je technický. „Rošty rozbíjejí sluneční světlo, takže se dům nepřehřívá," popsal projektant nové budovy.

Jihomoravská zásahovka slouží kromě jižní Moravy také Kraji Vysočina a Zlínskému kraji. „Celá jednotka má do padesáti lidí. Když je potřeba, jezdíme po celé republice. Zásahových jednotek je v ní osm," řekl velitel Frank.
Stavba jako taková dobu dojezdu nezkrátí, skýtá však jinou výhodu. „Máme heliport u budovy, takže vrtulník může přistát tady a nemusíme se přesouvat k němu jako dosud," upozornil Frank.

Dodal, že jihomoravská zásahovka se účastní takřka čtyř stovek akcí ročně. „Loni jich bylo poprvé méně, letos už jsou čísla zase přibližně stejná. Někam posíláme jedno auto, jindy jede skoro celý tým," informoval velitel.

Bude jich víc

Po tragické střelbě v Uherském Brodě letos v dubnu se rozvinuly diskuze o délce dojezdu příslušné zásahové jednotky. „Rozpracovávali jsme letos koncepci efektivního využití zásahovek v České republice. Nepůjdeme cestou tvorby nových jednotek v malých krajích. Rádi bychom podpořili a rozšířili stávající, aby jejich dojezdová dostupnost byla přiměřená tomu, jaký zákrok je čeká," uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý. Současně připustil zvýšení počtu členů zásahové jednotky Jihomoravského kraje nejméně o deset.

Nový objekt je součástí projektu nazvaného Modernizace policie České republiky. Další prioritou pro vedení je také rozšíření řad policistů v reakci na současnou bezpečnostní politiku. „Vláda schválila zvýšení stavů v reakci na migraci, konkrétně o sedm set policistů. Z tohoto množství půjde o velmi významný podíl pro Jihomoravský kraj, protože tudy uprchlíci proudí přes území České republiky," uvedl policejní prezident Tuhý.