Dokument, který má být základním právním rámcem Unie, letos odmítlo Irsko. V Brně dnes obhajovala Lisabonskou smlouvu Vláda České republiky. K soudu přišel také prezident Václav Klaus, který vystoupil ostře proti. Očekáváný verdikt však nepadl, předseda soudu Pavel Rychetský odročil jednání na středu ráno.

Kromě prezidenta k soudu dorazil také vicepremiér Alexandr Vondra, šéf Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček a senátor Jiří Šneberger. Právě na základě návrhu horní komory Parlamentu se smlouva dostala k soudu.

Úvodní slovo patřilo soudnímu zpravodaji Vojenu Güttlerovi, který přiblížil stanoviska a postoje jednotlivých stran a politiků. Po něm hovořil předseda senátního výboru pro záležitosti Evropské unie Luděk Sefzig. Ten znovu zdůraznil sporné body Lisabonské smlouvy, které by podle senátorů mohly omezit svrchovanost a pravomoci České republiky.

Obhajovat Lisabonskou smlouvu naopak přijel do Brna vicepremiér Alexandr Vondra. „Stanovisko vlády je, že Lisabonská smlouva je v souladu s Ústavním pořádkem České republiky. Lisabonská smlouva nemění základní atributy české Ústavy. Česká republika bude i nadále svrchovaným a jednotným státem,“ uvedl Vondra.

S tím zásadně nesouhlasí Klaus, podle kterého právě svrchovanost Českého státu není ve smlouvě jasně definována, není to tedy cíl, který má smlouva přinést. „Lisabonská smlouva odporuje principu svrchovanosti, na kterém je založená Ústava České republiky. Navíc si Unie touto smlouvou přivlastňuje víc pravomocí než explicitně a jasně říká. Pokud vstoupí v platnost, bude Unie moct schválit i to, co by žádný národní orgán nikdy neschválil,“ myslí si Klaus. „Považuji Lisabonskou smlouvu za dokument, který je v rozporu se všemi principy materiálního jádra ústavy,“ dodal Klaus.

Česko je v Unii poslední zemí, která o shodě Lisabonské smlouvy s vlastní Ústavou zatím nehlasovala. Jedinou zemí, která smlouvu odmítla je Irsko. To je zároveň jediným státem, kde o přijetí Lisabonské smlouvy nerozhodovala vláda nebo soud, ale lidé v referendu.

Prezident Václav Klaus na zasedání Ústavního soudu také uvedl, že přijetím této smlouvy se zásadně změní podmínky členství naší země v Evropské unii. „Naše rozhodnutí o tak zásadních věcech by proto neměly být výsledkem zahraničních tlaků či krátkodobých zájmů našich politiků. Jde o budoucí generace. Nesmíme podlehnout iluzím zahraniční politiky, které už v minulosti tolikrát zklamaly,“ řekl Klaus.

Ústavní soud po čtyřech hodinách odročil jednání na středu deset hodin dopoledne.

Čtěte také: Členové Národní strany půjdou před přestupkovou komisi