„V době mezi lety 2007 a 2009 odebíral od firem zboží, jako elektroniku, šperky, zájezdy do zahraničí, ale i jezdecké sedlo nebo ubytování v hotelu. Za nic neplatil a s tímto úmyslem zboží už předem objednával," uvedl v první části obžaloby Malík.

Muž si u firem zajišťoval i reklamní služby na neexistující bankovní ústavy. Ty mu podle státního zástupce měly dodat na hodnověrnosti před lidmi, kteří u něj pak žádali o půjčky. „Ani reklamu ale dodavatelům neplatil. Pokud někdo z nich požadoval zaplacení předem, poslal mu faxem falešnou fakturu o zaplacení, aby tak dodavatele přesvědčil," konstatoval státní zástupce.

Falešné půjčky

Další část obžaloby se týkala falešného poskytování půjček. „Dával si inzeráty do novin s tím, že zastupuje společnost Swiss Business Bank. Ta ale ve skutečnosti neexistuje. Lidem pak nabízel, že jim zprostředkuje peněžní půjčky. Takto nalákal přes sedmdesát zájemců," řekl v pátek Malík.

Od lidí, kteří se mu na inzeráty ozvali, pak požadoval za zprostředkování půjček peníze. „Chtěl částky v řádů tisíců až po statisíce korun. Tvrdil, že jsou to například poplatky za zprostředkování. Peníze si ale nechával posílat na vlastní účet a lidem nic nezařídil," popsal způsob mužova podnikání státní zástupce.

Dodal, že celkové škody, které údajně Smith způsobil, se pohybují kolem deseti milionů korun. „Další zhruba dvacetimilionovou škodu mohl způsobit, kdyby mu vyšly i další pokusy. Někteří dodavatelé, od kterých žádal buď služby nebo zboží, jeho triky prohlédli a nic mu nedodali," upozornil státní zástupce Malík.

Podvedl nás, řekla žena

K soudu se v pátek přišli podívat také lidé, které muž podvedl. „Dali jsme mu s manželem přes sto tisíc, aby nám zařídil půjčku. Peníze, které jsme mu poslali, si ale nechal a nezařídil nic," uvedla jedna z poškozených.

Řekla, že Smith vystupoval velmi sebevědomě a byl přesvědčivý. „Představil se jako pracovník Swiss Business Bank. Byl velmi věrohodný," sdělila žena.

Když peníze muž neposlal, řekla žena Smithovi, že případ zveřejní. „Hrozil mi, že jestli to udělám, teprve poznám, co to znamená zločin," shrnula svoje zkušenosti s údajným bankéřem poškozená.

Údajně padělal i diplom

Smith se u soudu zpovídá ještě z padělání úředních listin. Podle obžaloby si totiž nelegálně opatřil vysokoškolský diplom, který ho opravňuje nosit titul inženýra. „Měl ho dostat na Stanford Business University v Panamě. Takový institut ale vůbec neexistuje. Mimoto si sehnal i padělaný řidičský průkaz, který pak používal," dodal státní zástupce.

Soudce Aleš Novotný odročil jednání na příští týden. Na řadě bude výslech obžalovaného. Ten v pátek uvedl, že bude mluvit asi čtyřicet hodin.