Soudní jednání s Martinem Matelou, Evou Krokovou a dalšími třemi obžalovanými pokračovalo ve středu u Městského soudu v Brně. Podle obžaloby se dopustili lichvy na lehce mentálně retardovaném Vladimíru Bělohoubkovi, který následkem toho přišel o byt v Líšni. „Rodina, byt a práce znamenaly pro strýce hodně, byly to jeho jistoty. Bojím se proto, že po smrti jeho maminky byla ztráta bytu to, co přispělo k jeho smrti," řekla Bělohoubkova neteř Petra Diahlo.

Bělohoubek zemřel na konci minulého roku na těžký infarkt. Byt je v současnosti ve vlastnictví Mately a pozůstalí ho chtějí získat zpět. „Chceme, aby Matelu potrestali a získat byt zpět. Hodně pro strýce znamenal," okomentovala to Diahlo.

Čtěte také: Divoká bitka. Před nádražím se poprala desítka lidí, měli i teleskopické obušky

Podle soudní znalkyně Petry Štarkové bylo jednoduché Bělohoubka zmanipulovat a byl zvyklý žít závisle. Proto ho mohla ovlivnit i jeho tehdejší přítelkyně Eva Kroková. „Vracel se ke mně i potom, co ho odvedli policisté," bránila se Kroková u soudu.

Bělohoubek byl do jisté míry samostatný, zvládal jednoduché práce či nákupy. Při návštěvách na úřadech a složitějších úkonech byl závislý na pomoci sestry. Podle Štarkové nechápal, k čemu se Matelovi zavazuje. „Pokud by mu to řádně a trpělivě vysvětlili, pak by to pochopil. Oni ale na jeho otázky odmítali odpovídat. Neměl tak dost informací, aby posoudil výhodnost smlouvy," konstatovala Štarková.

Matela popřel, že by Bělohoubkovu retardaci při podpisu smlouvy poznal. Soudní jednání bude znovu pokračovat 27. března.

Čtěte také: K vraždě dvaasedmdesátilé ženy v brněnských Řečkovicích se přiznala její dcera

NIKOLA POLÁČKOVÁ