Obžalovaný Stanislav Beer, spoluautor knihy Adolf Hitler: Projevy, řekl, že ho při vzniku knihy inspiroval soudní znalec Jan Uhlíř. „Byl pro mě průkopníkem a vzorem. Mrzí mě, že dílo nechápe," pronesl Beer.

Reagoval tím na znalcovy komentáře, že běžný čtenář nerozezná, jestli jsou v knize citace Adolfa Hitlera, nebo komentáře autorů. „Je nešťastné, že se lidé v České republice stále setkávají s nacistickou propagandou tohoto kalibru," mínil soudní znalec Uhlíř. Beer uvedl, že Uhlíř v posudku vytrhává některé věty z kontextu.

Podle obžaloby se autoři knihy Stanislav Beer, Lukáš Novák a Pavel Kamas dopustili dvou trestných činů. „Prvním je propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, druhým schvalování genocidy," uvedl státní zástupce Jan Petrásek. Obžalovaným hrozí až desetileté vězení.

Kamas a Novák, kteří jsou majiteli vydavatelství Guidemedia, přiznali, že jim šlo hlavně o výdělek. „Hitler je lepší značka než Coca-Cola. Tato publikace je pro nás vlajkovou lodí, mercedesem. Žádné jinotaje či dvojsmysly v ní nejsou," hájil se Kamas. Zároveň dodal, že jejich stíhání má podobné politické pozadí jako třeba volba prezidenta republiky. I proto prý ve svých aktivitách nepřestanou.

Podle zmocněnce nakladatelství Tomáše Peciny nemá soud jinou možnost, než obžalované zprostit viny. „Jinak by vyvstala otázka, kdo nacismus podporuje víc. Lidé by si mohli říct: Oni se Hitlera tak bojí, že snad musel mít pravdu," podotkl Pecina.

Snažil se také zpochybnit věrohodnost státního zástupce, který měl v červenci napadnout přítelkyni obžalovaného Kamase. Navíc soudní znalec Uhlíř podle něho nikdy neměl toto povolání vykonávat. „Je problematikou traumatizovaný pro to, co se stalo jeho předkovi," odůvodnil.

Proti znalcovým tvrzením vystoupil také obhájce vydavatelů Robert Cholenský. „Byl jste někdy v Hradci Králové na hokeji? Barvy na jejich dresech jsou černá, bílá a červená. Myslíte, že jsou neonacisté? Třeba to používají, protože je to pěkná barevná kombinace," napadl obhájce znalcův posudek. Cholenský obhajobu zakládal hlavně na tom, že neexistuje spojení publikace se soudobým hnutím propagujícím nacismus.

Případ vzbuzuje podobné emoce jako české vydání Hitlerovy knihy Mein Kampf. Jejího dříve obviněného vydavatele Michala Zítka zprostil viny Nejvyšší soud v roce 2005. „Jsou to dvě odlišné kauzy. Vydání Mein Kampfu nedoprovázely žádné komentáře typu, že jde o krásné myšlenky," poznamenal státní zástupce Petrásek.

Upozornil že v tomto případě není důležitá výše trestu, ale otázka viny. „I proto ponechám rozhodnutí na soudci. Bude záležet na jeho odůvodnění rozsudku, jestli dílo je, nebo není propagací nacismu," vysvětlil Petrásek. Soud vynese rozsudek ve středu.