Podle zjištění Deníku je vše v přípravné fázi a Onderka ještě nedostal ani obhájce a zatím nevypovídal. Mluvčí krajské policie Vysočiny Dana Čírtková potvrdila, že kriminalisté vyšetřují osmatřicetiletého muže, kterého brněnský soud stíhal pro vraždu. „K loupeži došlo v srpnu 2011 na čerpací stanici v Třebíči. Pachatel maskovaný pletenou čepicí a šátkem tam přišel krátce před zavírací dobou. Obsluze hrozil nožem," řekla Čírtková.

Lupič donutil prodavačku, aby otevřela trezor, kam již uložila tržbu. „Sebral peněženku a utekl," dodala Čírtková.

Onderkův advokát Jiří Baudys se k podezření odmítl vyjádřit. „Muže jsem zastupoval pouze v případě vraždy Vytopila. Tam už proces skončil. Má práce proto skončila a nic o něm nevím," konstatoval Baudys.

Onderka k tomu pro televizi Nova řekl, že loupež nespáchal. „Podezřelý jsem proto, abych se nemohl dostat z vězení na podmínku," sdělil muž.

K loupeži došlo v Hrotovické ulici v Třebíči. Silnice vede do dvacet kilometrů vzdálených Hrotovic, kde Onderka před vraždou žil a provozoval dvě hospody. Zavražděný je chtěl od něj koupit. „Domluvili jsme se na vyrovnání a už jsme mu předali i část peněz. O hospody se ale nakonec starám sama," konstatovala u brněnského krajského soudu tehdejší přítelkyně Vytopila a matka Onderkovy dcery Pavla Antalová.

V září 2011 si kvůli tomu Onderka s bývalou manželkou Radkou Onderkovou Pojerovou domluvili s Vytopilem schůzku v Mariánském údolí v brněnské Líšni, ze které se politik nikdy nevrátil.

O dva měsíce později jihomoravská policie dvojici zatkla pro podezření z vraždy. Bývalí manželé ve vazbě zůstali po celou dobu soudního procesu, který loni v říjnu obžalovanou poslal na patnáct let za mříže a Onderkovi uložil tři a půl roku vězení. „Pouze obžalované pomáhal s odstraněním těla," uvedl v rozsudku předseda senátu brněnského krajského soudu Tomáš Kurfiřt.

Onderka je momentálně na svobodě. Ven se dostal koncem loňského listopadu, kdy jeho trest ještě nebyl pravomocný. Státní zástupkyně Iveta Eichlerová, která se proti rozsudku odvolala, však svou žádost v lednu stáhla a nástupu trestu proto nic nebrání. „Muž se u nás zatím nenahlásil," sdělila včera mluvčí brněnské věznice Dana Krejčířová.

Pracovnice kanceláře trestního oddělení vysvětlily, že ho k tomu zatím nevyzvaly. Čekají, až se jim spis vrátí od Vrchního soudu v Olomouci. Ten koncem ledna projednával odvolání Onderkové Pojerové a zamítl ho. Až si muž převezme jejich výzvu, bude mít pět dní na to, aby se do věznice dostavil.

Vytopila Onderková Pojerová střelila do hlavy. Dvojice pak vyjmula kulku, kterou žena nosila jako přívěsek na klíčích. Hlavu pár uřezal a hodil někde do vody. Policisté ji nikdy nenašli. Tělo pachatelé zakopali na půl cesty mezi Brnem a Hrotovicemi u silnice nedaleko Moravského Krumlova na Znojemsku.

Kde mrtvý leží, ukázala kriminalistům obžalovaná. „Jednou, když jsme spolu jeli autem do Hrotovic, ukázal Onderka po cestě na houští a řekl: Tady je Vytopil," tvrdila pak u soudu žena. Celou dobu se hájila, že je nevinná a na místě činu vůbec nebyla.

Soud ale nakonec uvěřil Onderkovi, který vypověděl, že u vraždy byl, ale nemohl jí zabránit. Bývalé manželce, která prý střílela v afektu, pak jen ze strachu pomohl tělo odklidit. „Kdo z nás by ale odmítl pomoci ozbrojené ženě, která právě někoho zastřelila?," prohlásil ve své závěrečné řeči tehdejší obhájce obžalovaného Jiří Baudys.