Na třináct let do věznice s ostrahou poslal Klabana už loni Krajský soud v Brně. „V době spáchání činu byl zodpovědný za své jednání. Byl schopen posoudit škodlivost svého chování. Nejednalo se o náhodný výstřel, zaměřil a spolehlivě vystřelil. Přesto, že jeho doznání je polehčující okolnost, dopustil se velmi závažného činu," zdůvodnila tehdy rozsudek soudkyně Jaroslava Bartošová.

Zbraň si Klaban opatřil zhruba měsíc před vraždou. Ukradl ji. „Ten den jsem vypil několik lahví piva. Šel jsem kolem auta, kde jsem viděl ležet pistoli a ukradl ji. Poté jsem ji ukazoval kamarádům a vytahoval se, že jsem ji vzal z cizího auta," vypovídal u soudu Klaban.

S krádeží se pochlubil i přítelkyni, která však s jeho chováním nesouhlasila a rozešla se s ním. „Po rozchodu jsem měl deprese. Hodně jsem pil, chodil jsem za školu. Chtěl jsem spáchat sebevraždu kradenou pistolí, ale neměl jsem k tomu odvahu," popisoval Klaban.

Uvedl také, že měl strach, že ho odhalí policisté. Zbraň proto poté, co s ní dvakrát vystřelil do stromu, aby ji vyzkoušel, schovával zakopanou na sídlišti. Vytáhl ji až v den, kdy se rozhodl ukončit svůj život. „Vypil jsem osm piv, pak jsem si koupil ještě whisky. Šel jsem po ulici, když u mě zastavilo auto a jeden z cestujících se mě zeptal, zda nechci nějaké drogy. Řekl jsem, že chci. Dal jsem jim proto dva tisíce korun a oni mi slíbili gram pervitinu," vyprávěl muž.

Jeden z mladíků z auta vystoupil s tím, že s Klabanem počká, dokud jeho kamarádi drogu neseženou. „Myslel jsem si, že mě chtějí okrást o peníze. Klukovi, co se mnou zůstal, jsem proto řekl, ať mi vrátí peníze. Chtěl jsem s nimi odejít pryč. On je ale neměl, začali jsme se dohadovat a postrkovat, přitom mi nohavicí vypadla pistole. On po ní sáhl. Já jsem mu ji ale vytrhl. Poté se mi zdálo, že jsem v jeho ruce spatřil nůž, zbraň jsem proto rychle nabil a vystřelil. Nevím, co bylo dál. Utekl jsem pryč," popsal své jednání Klaban. Po tom, co utekl, zbraň zakopal.

Mladý dealer na následky střelného zranění o dva dny později zemřel.