Předseda senátu Krajského soudu v Brně Adam Kafka uznal jejich vinu, nicméně tříletý pobyt ve vězení jim podmíněně odložil na pět let. „Z výpovědí, které byly ve prospěch obžalovaných, vyplývá, že nikdo z nich o dané situaci neví zhola nic," zhodnotil úterní pokus obhájkyně Lydie Lamáčkové o osvobození svých klientů Kafka.

Odsouzení musí dohromady zaplatit 105 tisíc korun a příštích pět let nesmí pracovat ve státní správě.

Svědci, které Lamáčková k líčení předvolala, tvrdili, že je obžaloba vymyšlená. Říct jim to měl svědek, který je nyní ve Vietnamu. „Inspektoři si mezi sebou často vyřizovali účty a pomáhala jim v tom právě vietnamská komunita," přečetl soudce výpověď.

Vinu odmítají i odsouzení. „Některým inspektorům se nelíbilo, že máme dobré vztahy s vedením a dobrý plat," popsal dříve důvod udání kolegů Pavlica.

Kafka se rozhodl udělat z odsouzení inspektorů exemplární příklad. „Rozsudek má fungovat i jako varování před dalšími podvody ze stran inspektorů. Moje klienty ale potrestali už soudním procesem, kdy přišli o práci a situace byla složitá pro jejich rodiny," zhodnotila Lamáčková.

Proti rozsudku se nelze odvolat.

Fakta o úplatkářské kauze:
- soud s inspektory začal na konci roku 2014, kdy promluvili jejich kolegové
- jsou odsouzení za zneužívání pravomocí a braní úplatků
- usvědčili je ze sedmi případů, podle obžaloby jich bylo víc
- škoda na úplatcích měla dosáhnout 10 800 korun
- úplatky měli brát v Břeclavi, Kroměříži, Veselí nad Moravou a Drnholci