Kromě několika prutů a navijáků přišel také o dvouapůlmetrový deštník i další pro rybáře nezbytné pomůcky. Škoda je téměř sedmdesát tisíc korun. „Je mi to moc líto. Pro mě měly třeba ty pruty hlavně nevyčíslitelnou duševní hodnotu. Byly už sice poměrně staré, ale v dobrém stavu, unikátní. Takové už nikde neseženu," poznamenal rybář.

Není jediný, kdo po předminulém čtvrtku zaznamenal ztrátu. „Tu noc nás tam zloději okradli hned tři. Mně sebrali ten vak, kolegovi stojan s několika pruty a dalšímu elektromotor z loďky," upozornil Moc. Myslí si, že zlodějů bylo víc.

Na pomezí Břeclavska a Brněnska se podle něho v současné době někdo nejspíš zaměřuje na rybáře a jejich výbavu. „Měl jsem venku kromě vaku i kolo, které tam zůstalo. Toho si nikdo nevšiml," poznamenal rybář.

O víkendu, jen pár dní po okradení Moce a jeho známých, pak přišel v blízkém okolí další rybář o vybavení téměř za padesát tisíc korun.

Policie zatím žádného pachatele nenašla. „Vzhledem k tomu, že se tam s kriminalitou potýkáme už delší dobu, apelujeme na rybáře, aby nenechávali odložené věci bez dozoru. Zlodějům stačí málo, aby bez námahy sebrali jejich kompletní výbavu," uvedla břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Zlodějům lup ze čtvrtka nestačil. V polovině minulého týdne se stala ve vedlejším revíru další krádež. Tentokrát nechali dva milovníci rybolovu v noci pruty na hrázi. Kromě případného úlovku přišli také o rybářské pruty, stojany a elektronické hlásiče záběru.

V tomto případě byla škoda dvacet tisíc korun. „Je velice pravděpodobné, že se této trestné činnosti dopustil stejný pachatel," řekla mluvčí Haraštová.

Podobný případ dvou okradených rybářů řešili loni na konci července znojemští policisté. Tehdy zloděj kromě prutů nepohrdl ani křovinořezem. „Celková škoda byla téměř třicet tisíc korun a pachateli hrozí až dva roky odnětí svobody," upozornila tenkrát znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

MONIKA KRYLOVÁ