Soud nově vyslechl v pořadí již čtvrtého soudního znalce v oboru zdravotnictví Davida Marxe. Podle něho mohlo dojít k pochybení ze strany personálu. „Je možné, že pacientovi nebyla poskytnuta řádná péče. Vyplývá to alespoň ze zdravotnické dokumentace, která je neprůkazná. Není z ní třeba poznat, kdo co psal. Přitom je povinné vést zdravotnickou dokumentaci přesně," vysvětlil.

Dále upozornil na rozpor naplánované péče o pacienta s uvedenými záznamy v dokumentaci. „Zápisy podle mě neodráží to, co se ve skutečnosti dělo. Je možné, že tam nějaké záznamy chybí. Tato zdravotnická dokumentace zkrátka neumožňuje rekonstrukci oné příhody," doplnil Marx. Údajnou ztrátu originálu zdravotnické dokumentace a pozdější objevení její kopie považuje za poněkud netradiční.

Podle právní zástupkyně nemocnice Hany Krejčí je nutné, aby byly znalecké posudky doplněny. „Soudní znalci nevypracovali posudky správně. Nedrželi se zadání. Řekli pouze, co bylo špatně. Postrádám ovšem vyjádření k tomu, jak to mělo být dobře," uvedla. Konkrétní doplňující otázky však nedokázala naformulovat.

Doplnění znaleckých posudků je podle žaloby zbytečné. „Požadavek žalované strany vnímám jen jako snahu, jak znovu protáhnout soudní řízení," reagoval právník rodiny Kociánových Lukáš Prudil. Případ řeší brněnský městský soud od roku 2013.

Stejného názoru je i otec zmrzačeného chlapce Vítek Kocián. „Nemocnice zdržuje soudní řízení za každou cenu. Neustále hledá cesty, jak celou věc zamést pod koberec. Pro nemocnici by bylo snazší, kdyby Matěj zemřel. On je na tom však mnohem lépe, než býval dřív. Jsme rádi, že ho máme doma," uvedl po skončení čtvrtečního líčení.

Chlapcův otec také míní, že v současné době už není lehké spor rozhodnout. „Kdyby se rozhodlo hned, pro obě strany by to bylo lepší. Nemocnice ale nechce na rovinu přiznat, že v Matějově případě došlo k několika pochybením. Jak individuálním, tak systémovým. To ostatně vyplývá z dodatku znaleckého posudku, který jsem dostal před několika dny," doplnil. O zmíněném dodatku zatím u soudu nebyla řeč.

Lékaři operovali Matěje Kociána v roce 2010. Po zákroku sice nevyhodnotili jeho stav jako rizikový, ale ponechali si ho na sledování v nemocnici. Podle rodičů bylo zásadní chybou, že Matěj byl umístěný na obyčejný pokoj, kde navíc nefungovala tísňová signalizace. „Signalizační zařízení bylo nefunkční, ale nebylo tak označené. To u pacientů i personálu vyvolávalo falešnou naději," řekl Marx.

Chlapec začal nejdříve zvracet čaj, pak i natrávenou krev. Následně došlo k zástavě oběhu. Uběhlo sedm minut, než personál nemocnice poskytl pacientovi první pomoc. „Není žádná stanovená doba, do které by se mělo začít s resuscitací. Musí to být co nejdříve," uvedl již dříve soudní znalec v oboru anesteziologie Jan Pachl.

V době osudné příhody měla celé lůžkové oddělení na starosti za nepřítomnosti lékaře jedna sestra. „Ta nejprve nevyhodnotila zvracení jako hrozivé. Lékařku zavolala pozdě," uvedl Marx.

Případem se zpočátku zabývala také policie, později ho však odložila. Některé originály dokumentace se totiž ztratily. „Kopie, s kterou se nyní pracuje, je zfalšovaná a zmanipulovaná," řekl chlapcův otec. Další jednání je naplánované na konec dubna.