Za hrdinský čin z poloviny letošního července v táboře poblíž Újezdu u Rosic na Brněnsku před opilými a rozzuřenými dělníky ze Slovenska dostal policista ve středu medaili za statečnost. „Konečný neváhal ani minutu a se svým psem odrazil hrozící útok. Svým jednáním ochránil životy a zdraví několika desítek dětí," konstatovala mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Noční souboj se obešel bez zranění dětí i instruktorů. „Jediný zraněný byl jeden ze Slováků, kterého pokousal pes," uvedl Konečný, kterému při zásahu pomáhali dva jeho kolegové Karel Vyskočil a Radek Mráček.

Útok motorovými pilami na dětský tábor- incident se stal 17. července 2016 v areálu dětského táboru u Újezdu u Rosic
- mezi instruktory byl i psovod Vojtěch Konečný
- osm dělníků ze Slovenska popíjelo v hospodě
- nejdříve se dělníci začali prát mezi sebou, čímž ohrožovali děti
- Konečný s kolegy se nejprve pokusil muže uklidnit, ti ho ale napadli
- pět výtržníků z hospody autem prorazilo bránu tábora a zaútočilo na instruktory nastartovanými motorovými pilami
- Konečnému se podařilo s pomocí služebního psa hlavního z útočníků zpacifikovat
- ostatní Slováky potom zadrželi přivolaní policisté

Celý incident začal jako rvačka mezi dělníky v hospodě, kam měli přístup i děti z tábora. „Ještě nebyla večerka, tak tam někteří hráli kulečník. Když se dělníci prali, hrozilo, že by něco udělali i dětem. Padali na zem a rvali se pěstmi," vysvětlil oceněný policista, proč se vydal za osmi Slováky a požádal je, aby ze soukromého areálu odešli.

Místo uklidnění situace se ale už opilí agresoři ještě víc rozzlobili. „Nejdřív mi začali nadávat, potom mě i napadli. Útok ale odrazil můj pes, kterého jsem vzal s sebou a nasadil mu náhubek," dodal Konečný.

Agresivní hosty ale dlouho v lokálu nenechal ani hospodský. „Když už překročilo řádění lesních dělníků přípustné meze, hostinský je z lokálu kolem půlnoci vykázal. Skupina ale dál hlučela, a když je instruktoři přišli napomenout, obrátila svou zlost proti nim i táboru," doplnil situaci policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Zamčený areál tábora nebyl pro útočníky posílené alkoholem překážkou. „Autem prorazili bránu. Podařilo se jim tedy vniknout do tábora. Potom na nás zaútočili motorovými pilami a my jsme je odráželi se služebními psy," popsal nebezpečnou situaci psovod.

S pomocí Hanka se potom Konečnému podařilo srazit na zem jednoho muže s pilou a zpacifikovat ho. „Byl to klíčový moment, ostatní z nich potom viděli, že se nám jednoho podařilo zneškodnit a vytlačit z areálů," konstatoval policista, proč potom ostatní opilci ztratili odvahu.

Vojtěch Konečný dostal medaili za statečnost.Zdroj: DENÍK/Drahomír Stulír

S pomocí policejní hlídky, která na místo přijela o chvíli později, se podařilo zastavit celý útok. „K uklidnění jednoho z nich, čtyřiadvacetiletého mladíka, musela hlídka použít i namířenou střelnou zbraň. Všichni zadržení potom nadýchali kolem dvou promile," konstatoval Malášek.

Kriminalisté nedávno ukončili vyšetřování nezvyklého případu a celou věc předali k rozhodnutí soudu. „Byl jsem už na spoustě různých výjezdů, ale nic podobného jsem už nezažil ani ve službě, natož ve svém volnu. To by mě v životě nenapadlo," zhodnotil Konečný.

Oceněný psovod přiznal i to, že se bál. „Kdo by se nebál, proti vám jdou chlapi s motorovými pilami. Záleží hlavně na tom, jak to člověk pobere psychicky," dodal policista.