SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY V PRAVÉM SLOUPCI

Jestliže se klub na bezpečnostní opatření vykašle, bude policejní akci platit. Vzkaz ministra vnitra Ivana Langera, který se týká všech fotbalových klubů, se zřejmě nejvíce dotkne Brna. Policie ovšem zatím neví, zda za nedělní uklidnění výtržníků při zápase mezi Brnem a Ostravou vystaví klubu účet.

„Už teď mohu říct, že v Brně pořadatelé situaci na stadionu nezvládli. Je to totiž pořadatel, který rozhodne, kdo půjde na stadion a kdo ne. Mezi fanoušky bylo mnoho opilých lidí. Přitom by podle návštěvního řádu neměli v ochozech co dělat,“ řekl ministr vnitra Ivan Langer na pondělním mimořádném brífinku.

Klub se brání

Vedení brněnského klubu ale tvrdí, že situaci nepodcenili a udělali maximum pro bezpečnost. „Najali jsme tři sta pracovníků bezpečnostní agentury. Klub udělal maximum, aby zajistil bezpečnost a nevím, co by mohlo být lepší. Jako selhání pořadatelů to nevnímám,“ uvedl po zápase generální sekretář 1. FC Brno Radek Bělák.

Langer vedení klubu vzkázal, že mohli policii pozvat na stadion už dřív. A ne až ve chvíli, kdy se jim situace vymkla z rukou. „Teď je otázka, kolik za policejní asistenci zaplatí. Buď to bude jen za zásah nebo i pokuta za to, že to prostě nezvládli,“ poznamenal Langer.

Specialisté brněnské policie hodnotí kamerové záznamy a rozhodnout by měli do konce týdne. „Zatímco v Olomouci si s fanoušky poradili, v Brně musela policie na stadion dvakrát. Vedení brněnské policie tvrdí, že o případné sankci rozhodne v pátek, kdy vydá i prohlášení,“ potvrdil Brněnskému deníku Rovnost mluvčí policejního prezidia David Kubalák.

Smlouva uzavřená mezi policií a Českomoravským fotbalovým svazem obsahuje klausuli, že pokud ochranka selže, může policie zásah naúčtovat. „Je jasné, že ochranka na stadionu fanoušky nezvládla. Otázkou však je, zda selhala. Čelila té nejhorší sebrance v podobě polských fanoušků, kteří posílili řady příznivců ostravského Baníku,“ uvedl šéf brněnské policie Martin Kotlan.

Pět zadržených opilců

Pětice zadržených lidí, která skončila po nedělním duelu mezi 1. FC Brno a FC Baník Ostrava v policejních celách, čeká na okamžik, kdy si sedne před policejního komisaře. Ten je doposud nemohl vyslechnout, protože hladina alkoholu v krvi zadržených fanoušků mu to nedovolila. Policisté však zatím začala sčítat škody. To potrvá nejméně týden.

„Co se týče zadržených lidí, pak zatím není nic nového. S výslechy ale začneme pravděpodobně dnes,“ řekla brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková. Policie také bude vyhodnocovat záznamy z kamer umístěných na stadionu. Nikdo zatím nechce říct, kdo zaplatí zákrok policie, která musela proti rozvášněným fanouškům zasahovat dokonce dvakrát.

Zatímco přesun fanoušků z vlaku na stadion a zpátky byl poměrně bezkonfliktní, v ochozech situace tak klidná nebyla. Skupince fanoušků Baníku se ještě před začátkem utkání podařilo vniknout na hrací plochu a napadnout pořadatelskou službu. „Na základě žádosti pořadatelů zakročila asi stovka policistů a situaci měla během několika minut pod kontrolou. V přestávce se fanoušci ještě jednou pokusili vniknout na stadion. Policisté však ihned opakovaně zakročili,“ popsala Procházková policejní zákrok.

Celkem se podle předběžných policejních odhadů zranilo deset lidí z řad pořadatelské služby a jeden městský strážník. Při zákroku utrpěli drobná zranění i tři policisté pořádkové jednotky. Škody sčítá i fotbalový klub. „Plot je vyviklaný a bude se muset znova ukotvit, vyvalená je i branka, kterou vtrhli na hrací plochu, fanoušci vytrhli i elektriku a poničili reklamní panely. Škodu zatím nemáme vyčíslenou,“ vypočítal Bělák.