"Samozřejmě, že proti tomuto rozhodnutí soudu podáme ústavní stížnost a okamžitě, jak nám to zákon umožní, znovu podáme návrh na propuštění pana Zadeha z vazby," řekla Kojzarová. Doplnila, že rozhodnutí soudu jim bylo doručeno na konci minulého týdne. Novou stížnost proti vazbě mohou Zadehovi právníci podat měsíc po doručení.

Zadeh se spolu se 14 dalšími lidmi u brněnského krajského soudu zpovídá z podezření z daňových úniků, podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka. Celková škoda činí 2,5 miliardy korun. Zadeh obvinění odmítá. V této kauze je stíhaný na svobodě díky kauci 150 milionů korun, kterou zaplatil na začátku loňského roku. Na začátku prosince ho ale brněnský městský soud poslal opět do vazby, policie ho obvinila z ovlivňování svědka. Spolu s ním obvinila dalších pět lidí.

Čtěte také: Brněnské krematorium prohlásila vláda památkou. Ovlivní to opravy, tvrdí ředitel

"Kauce zůstává složená a celé to popírá logiku. Kauce má zabraňovat útěku a je složená u jednoho soudu, aby jiný soud rozhodl, že to nestačí a jako důvod vazby shledává i možnost útěku," řekla obhájkyně. Podle ní navíc o stížnosti neměl rozhodovat krajský soud, když většina soudců trestního úseku loni na začátku léta vyjádřila "Zadehově" soudci Aleši Novotnému podporu, a nejsou tedy nestranní.

I v tomto týdnu pokračuje u krajského soudu v kauze údajných daňových úniků hlavní líčení. Soudce stále vyslýchá obžalované. Termíny hlavních líčení jsou naplánovány až do poloviny června.

Ve vazbě v kauze daňových úniků Zadeh strávil 22 měsíců. Aby se z ní dostal, musel složit rekordní kauci 150 milionů korun. Bezprostředně po jeho propuštění počátkem loňského února Zadeha zadržela policie kvůli jinému stíhání v Íránu. V policejní cele strávil Zadeh další tři dny. Podnikatel vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům, přičemž skuteční pachatelé spravedlnosti unikají.

Psali jsme: Zadeh chtěl znovu zahájit hladovku, právníci mu to rozmluvili