Na to, že policisté v lednu podnikatele ze zastrašování obvinili, jako první upozornil Český rozhlas. „Zadeh nepotřeboval nikoho k ničemu nutit. Stačilo, aby trval na tom, že celý stotisícistránkový spis chce přeložit do jeho svého rodného jazyka,“ vysvětlil mediální zástupce podnikatele Jan Jetmar.

Dodal, že si Zadeh pouze stěžoval na špatný překlad do perštiny a na úzké vazby jeho tlumočníka na íránskou ambasádu. „Je to jen účelová snaha státního zástupce Michala Galáta, zbavit Zadeha obhajoby, protože svědky mají údajně být Zadehovi advokáti, které se policie snaží předvolat, a tím je vyloučit z obhajoby," konstatoval Jetmar.

Čtěte také: Zadeha policisté odposlouchávali. Znali předem taktiku obhajoby, tvrdí právnička

Galát se ke kauze nechtěl vyjadřovat. „Nebudu polemizovat s občany a jejich názory na trestní řízení," uvedl.

Do kauzy zasáhla i Unie obhájců, která v únoru podala poprvé ve své historii trestní oznámení. Obvinila policisty z odposlechů důvěrných hovorů mezi Zadehem a jeho právníky. Případ řeší také Česká advokátní komora.

Kauza Zadeh
- v březnu 2014 policisté obvinili Zadeha a dalších čtrnáct lidí z krácení daní
- při dovážení pohonných hmot do České republiky ze Slovinska a Německa měli stát ošidit o 2,5 miliardy korun
- krácení daní se podle obžaloby dopustilo minimálně 66 firem
- od března 2012 do června 2013 měli dovézt 409 milionů litrů pohonných hmot
- podle policistů je šéfem organizované skupiny Zadeh, ten ale vinu odmítá a jako hlavní organizátory označuje korunní svědky
- Zadeh byl ve vazbě necelé dva roky, dokud nebyl propuštěn na rekordní 150 milionovou kauci, záhy ho ale policisté znovu zatkli kvůli zatykači, který vydala íránská vláda. V policejní cele strávil tři dny.
- loni v prosinci policisté podnikatele obvinili i z ovlivňování svědka, za což ho opět vzali do vazby, kde je doposud
- od letošního ledna Zadeh čelí dalšímu obvinění, tentokrát z podplácení a ovlivňování svého tlumočníka
- v únoru podala na policisty své historicky první trestní oznámení Unie obhájců, které vadilo, že vyšetřovatelé měli odposlouchávat hovory mezi Íráncem a jeho právníky

S obviněním Galát nesouhlasil. Tvrdil, že když odposlechy policisté zaznamenávali, byl Zadeh pouze podezřelý. „Trestní řád zapovídá odposlechy až mezi obviněným a obhájcem. Navíc nemůžeme vědět, jaké má podezřelý obhájce v jiné trestní věci," vysvětlil dříve.

Postup Unie obhájců označil za neprofesionální. „Je to politováníhodné, protože uvádí suverénní tvrzení, která se nezakládají na pravdě, aniž by znali trestní spis," doplnil v únoru Galát.

Zadeh je ve vazbě spolu se čtrnácti dalšími lidmi. Policie ho loni v prosinci obvinila i kvůli možnému ovlivňování svědka v souvisejícím případu. Všichni obžalovaní odmítají jakoukoli vinu. V kauze daňových úniků je stíhaný na svobodě díky 150 milionové kauci, kterou zaplatil na začátku loňského roku. Na začátku prosince ho ale brněnský městský soud kvůli údajnému ovlivňování svědka poslal opět do vazby. Spolu s ním policie obvinila dalších pět lidí.

Psali jsme: Podnikatel Zadeh zůstane ve vazbě, soud stížnost zamítl