Případů okradených důchodců je na jižní Moravě od začátku roku již dvacet. „Apelujeme na starší lidi, aby byli obezřetnější při komunikaci s neznámými lidmi a nepouštěli je do bytu,“ řekla Cejnková. Upozornila také, že se mají při otevírání dveří chránit bezpečnostními řetízky na rámech.

Před nebezpečím lidi varují také v brněnském Svazu důchodců. „Varujeme je před nebezpečím podomního prodeje. Upozorňujeme je, že si mají vyžádat doklady než někoho cizího pustí do bytu. Důchodci jsou dnes dobře informovaní,“ ujistil předseda brněnské organizace Petr Kalábek.

Přesto se letos policisté setkali i s případem, kdy muži obelstili důchodkyni slibem, že upraví hrob jejího manžela. „Oslovili ji na střelickém hřbitově a nabídli obnovu nápisu na náhrobku a opravu vitríny za dva tisíce. Další den ji navštívili doma a předložili fakturu na osm tisíc korun,“ nastínila Cejnková. Šestasedmdesátiletá žena později zjistila, že slíbené úpravy na hrobě muži neudělali.

Důchodci si podle psychologa Jiřího Brančíka z takového zážitku odnáší trauma. „Je to pro ně šok. Jsou zklamaní, vnímají okolí jako nepřátelské a mohou se u nich objevit deprese. Navíc se i stydí, co řekne jejich vlastní rodina,“ řekl Brančík. Poukázal také na ekonomické problémy, které starším lidem takový podvod může přinést, a varoval, že se důchodci nemohou spoléhat na slušnost a soucit pachatelů. „Ve většině případů jde o lidi s asociální poruchou osobnosti. Na prvním místě je pro ně uspokojení vlastních potřeb, neumí se do svých obětí vcítit,“ vysvětlil psycholog.