Vyhoštění cizince na několik let, které státní zástupkyně Ludmila Doležalová v závěrečné řeči požadovala, soudce odmítl. „Je to nadbytečný trest. Darmetko nepředstavuje zvýšenou hrozbu pro obyvatele České republiky," odůvodnil zamítnutí Novotný.

Doležalová i obhájce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. „S trestem souhlasím, jelikož obžalovaný projevil upřímnou lítost a vychovává dvě nezletilé děti. Navrhovala jsem pětiletý trest s dlouholetým podmíněným odkladem, proto se proti výši trestu odvolávat nebudu," sdělila Doležalová. Zvažuje však odvolání proti zamítnutí vyhoštění z České republiky.

Jeden z poškozených, který si přišel vyslechnout rozsudek, podmínečný trest předvídal. „Myslím, že jsme se z toho všichni poučili. Byli jsme opilí a byla to zbytečná potyčka. Obžalovaný všem poškozeným zaplatit škodu dohromady okolo sedmdesáti tisíc korun," uvedl poškozený.

Darmetko už od začátku soudu projevoval lítost nad činem a všem napadeným se omluvil. „Moc mě to mrzí. K bitce vůbec nemělo dojít," vypověděl obžalovaný.

Napadení, kvůli kterému stanul Darmetko před soudem se stalo loni 26. února okolo jedné hodiny ranní před brněnským klubem. „Podle kamerových záznamů není pochyb, že začal provokovat obžalovaný. Naznačoval boxování a mával rukama," sdělil Novotný. Poté udeřil mladíka pěstí do spánku, ten po útoku utrpěl lehký otřes mozku.

Poté obžalovaný z místa činu odešel. Kamarád poškozeného se však vydal za ním. Kdo zaútočil první, není podle soudce jasné. „V průběhu potyčky vytáhl Darmetko nůž a zaútočil mladíkovi na obličej, kam ho řízl. Poškozený mohl přijít o oko, jen shodou náhod se to nestalo," upozornil Novotný.

Poté se do potyčky vložil třetí student. „Na toho zaútočil směrem na břicho. Minul se a zasáhl tříslo. Musel vědět, že jsou tam velké tepny, kde hrozí vykrvácení," poukázal soudce.

Trest je podle soudce přiměřený. „Je to výchovný trest, aby se do budoucna nic takového neopakovalo," uzavřel Novotný.