„Odborníci zatím pouze zjistili, že lebka patřila ženě. Následovat budou samozřejmě další expertízy. Blíže se k tomu však zatím nebudeme vyjadřovat," poznamenala policejní mluvčí Iva Šebková.

Ostatky našel v lese v okolí vrchu Bukovice revírník Michal Zavřel. „Šel jsem se na pochůzku po své obvyklé trase. A v lese jsem našel na pařezu kus lebky," stručně přiblížil hrůzný nález nedaleko Černé Hory Zavřel.

Na fotografii, kterou policie zveřejnila, je vidět v lebce menší kulatý otvor. „Už s jistotou víme, že se jedná o následek nějakého lékařského zákroku," řekla policejní mluvčí.

Zároveň uvedla, že ihned po nálezu rozjeli policisté na místě rozsáhlou pátrací akci. „Zúčastnilo se jí asi dvacet policistů ze speciální jednotky a kriminalistů, ale i kvůli nepřehlednému terénu žádnou další stopu neobjevili," konstatovala Šebková.

Policie prosí o pomoc

Kdo část lebky na pařez přinesl, policie zatím neví. O pomoc prosí i veřejnost. „Prosíme tohoto člověka, aby se nám co nejdříve ozval a pomohl nám s přesným označením místa, kde lebka původně ležela. Tato informace nám může pomoci v dalším vyšetřování případu," upozornila Šebková. Nálezce lidské lebky se může ozvat telefonicky kriminalistům na linku 974 631 331, popřípadě i na tísňovou linku policie 158.

Nález lidské lebky překvapil jednatele Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslava Zeleného, který bydlí přímo v Černé Hoře. „Že se u vrchu Bukovice našla lidská lebka? To je pro mě novinka. Vůbec nic o tom nevím, a to jsem zdejší," řekl Zelený.

Nálezy lidských ostatků přesto nejsou podle Šebkové ani na Blanensku ničím neobvyklým. „Tento případ je však specifický v tom, že se jedná právě o část lebky. Ta navíc na místě ležela zcela osamocená, což nám velice ztěžuje možnost identifikace," dodala.