Podle brněnského nakladatele Pavla Kamase má kniha lidem poskytnout dosud prakticky nedostupné projevy jako podklad pro svobodné utváření názorů. Podle vyjádření Kamase je podezřelý on sám a jeho spolupracovník Lukáš Beer, který psal ke knize předmluvu a komentáře.

Případ se bude podle Vedrové projednávat ve zkráceném přípravném řízení. Podezření z přečinu si podezřelí vyzvedli ve čtvrtek a dnes, do dvou týdnů by se mohli dostat před soud. Ve zkráceném přípravném řízení se mohou řešit trestné činy, jejichž sazba nepřevyšuje pět let. Knihu odborníci už dříve kritizovali. Poukázali na to, že projevy jsou jedním z nástrojů propagandy a bez odborného komentáře mohou být zavádějící.

Nakladatel Kamas za knihou stojí. "Lukáš Beer je špičkový autor a odborník na danou problematiku, nikoli ideový zločinec. A já jsem toliko nakladatel. Obvinění tedy shodně považujeme za hrubý zásah do svobody slova a vyjadřování garantovanými Ústavou. Proti této zvůli se budeme bránit všemi prostředky," uvedl Kamas ve vyjádření pro ČTK.

Hitlerovy projevy vydalo nakladatelství Guidemedia. Někteří prodejci knihy tohoto nakladatelství v minulých dnech stáhli z prodeje. Policisté už dříve chtěli vyslechnout majitele nakladatelství Kamase a Lukáše Nováka ohledně držitelství autorských práv. Na policii odmítli vypovídat.

Kniha je výborem z projevů nacistického diktátora z let 1939 až 1942. Publikace má 650 stran, náklad činí 10.000 kusů a prodává se jen na internetu. Podle propagačních textů na webu hitlerovyprojevy.cz se čtenář knihy dozví, že Hitler mluvil o Češích s úctou a uznáním, vážil si Slováků, usiloval o mír, chtěl nechat zakázat některé zbraně hromadného ničení, přál si upřímné přátelství s Anglií a neměl nic proti Rusům.

Podle politologa Miroslava Mareše doposud panují nejasnosti ohledně toho, co všechno je v podobných případech trestné a co ne. "Je to případ zajímavý a podle mne určí rozsah trestního paragrafu, co všechno pod něj spadá. Může vymezit mantinely, co trestné je a co není. V každém případě je to kontroverzní případ," řekl ČTK Mareš.

O nakladatelství Guidemedia se zmiňuje také situační zpráva o extremismu za první čtvrtletí letošního roku, kterou vydalo ministerstvo vnitra. Komentář ke knize o Hitlerových projevech podle zprávy přímo i nepřímo obhajuje nacismus. "Ediční plán nakladatelství pak přímo potvrzuje propagaci těchto idejí pod zástěrkou publikace historických knih či děl," stojí ve zprávě.