O kufříku se jako první dozvěděli brněnští strážníci. „Muž, který vedle Škody Felicie parkoval, si všiml podezřelého předmětu. Před devátou hodinou ráno zavolal na naši tísňovou linku. Strážníci situaci na místě vyhodnotili a zavolali policisty," sdělil mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Strážníci potom celou ulici uzavřeli. „Nevím, co se tady stalo. Ale raději utíkám pryč. Mám s sebou tříletou dceru," řekla kolemjdoucí Gabriela Krejčová.

Policisté doporučili obyvatelům ulice, aby nevycházeli ven a zdržovali se v zadních místnostech svých domů. Lidem se snažili pomáhat. „Parkuji tady hned za páskou. Potřebuji vyjet, jinak se nestihnu dostat do práce," prosila policisty Martina Vyhňáková. Policista si od mladé ženy půjčil klíče a s autem vyjel do přilehlé ulice. „Zapomněl jste rozsvítit," usmívala se Vyhňáková.

Pomoc až z Olomouce

Kolem poledne přijela na místo výjezdová pyrotechnická skupina z Olomouce. Policisté postupně oslovili místní, aby opustili své domy pro případ, že by bomba při zásahu vybouchla. „Vydržte, musím se pořádně obléknout," reagovala jedna z místních.

Postupně se tak prostor za páskou začal plnit i lidmi, kteří v ulici žijí. „Dcera mě chtěla navštívit. Policisté ji ale dál nepustili. V slzách mi volala, jestli jsem v pořádku. Ujistila jsem ji, že ano. Teď ale musím mrznout venku," řekla obyvatelka ulice, která si nepřála být jmenována.

Zákrok pyrotechniků se přiblížil. O půl jedné odpoledne policie rozhodla o chvilkovém uzavření přilehlé Horovy ulice, což znamenalo i přerušení jízdy tramvají. „Přerušení trvalo jen několik minut, tramvaje linek tři a jedenáct jsme odkláněli přes Pisárky," sdělila mluvčí dopravního podniku Linda Hailichová.

Podle jednoho z místních byla celá akce zbytečná. „Ten kufr leží pod autem už dva týdny. Bydlím hned vedle. Všiml jsem si ho. Nedivím se, že ho nezaregistrovala majitelka auta. Často totiž neřídí," řekl muž, který si nepřál uvést své jméno.

Robot i pes

Pyrotechnici místo prověřovali asi hodinu. Použili psa i speciálního robota. „Jednalo se o standardní zásah. Strach jsem neměl, spíš respekt. Nikdy nevím, co se z neznámého předmětu vyklube," řekl pyrotechnik Ivo Chrobok. Díky přenosnému rentgenu pyrotechnik zjistil, že pod zadním kolem auta je rybářské náčiní. „V tu chvíli se mi ulevilo," řek Chrobok.

Protože kufr nahlásil muž kvůli opodstatněnému podezření, nečeká ho žádný postih. „Nejednalo se o šíření poplašné zprávy," doplnil Ghanem. Dodal, že s podobnými případy se strážníci setkávají jen několikrát do roka.

Policie bude dál zkoumat, komu kufr patří. „Jeho majiteli ale žádné obvinění nehrozí," dodal mluvčí brněnských policistů Pavel Šváb.