Mimořádná dopravně-bezpečnostní akce, při které brněnští policisté kontrolovali řidiče, měla nečekanou soudní dohru.

Pětatřicetiletý nadstrážmistr Zdeněk Gabriel si totiž peníze za jednu pokutu nechal a nevydal hříšnému řidiči pokutové bločky. Za to, že v kapse policisty skončilo osm set korun, mu ve čtvrtek brněnský krajský soud potvrdil trest v podobě osmi měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

„K tomu musí odsouzený policista zaplatit trest peněžitý. Pět tisíc korun. Pokud nezaplatí, šel by na jeden měsíc do vězení,“ řekla předsedkyně brněnského krajského soudu Marie Večeřová.

Incident se odehrál loni na konci července. Gabriel zastavoval auta v brněnské ulici Úvoz. O několik desítek metrů dál stáli policisté, kteří sledovali, zda nějaký řidič nejede proti předpisům. Když okolo nich projížděl muž ve limuzíně Mercedes Benz, všimli si, že při řízení telefonuje a navíc není připoutaný bezpečnostními pásy. Policisté proto dali avízo Gabrielovi, který auto zastavil.

Za volantem mercedesu seděl muž s právnickým vzděláním, který se podle policistů začal s Gabrielem hádat. „Řidič byl velmi arogantní a vyhrožoval, že je advokát, a že si to s kolegou vyřídí,“ řekl u soudu druhý člen hlídky Jakub Lysák. Jestli však dal řidič Gabrielovi peníze, neviděl. „Myslím, že se nakonec domluvili,“ dodal Lysák.

Ze spisu vyplývá, že Gabriel řidiči oznámil, že jeho přestupek honoruje zákon dvoutisícovou pokutou a odejmutím třech bodů z karty řidiče. „Muž měl u sebe jen osm set korun, které policistovi dal. Gabriel strčil peníze mezi pokutové bločky a řekl řidiči, ať odjede,“ přiblížila policistům prohřešek soudkyně Zdeňka Kalová.

S takovým jednáním ale zásadně nesouhlasí Gabrielův obhájce. Podle něj by měl stát před soudem řidič a ne policista. „Muž za volantem nabídl mému klientovi řešení. Dal mu peníze, aniž by chtěl bločky. Byl za to stíhaný? Nebyl. Podle mého názoru se v tomto případě jednalo o jasnou formu úplatku,“ zdůraznil advokát Pavel Holub.

Soud měl dvě možnosti. Buď se přikloní k verzi, kterou řekl pokutovaný řidič, nebo dá za pravdu obhajobě. Po poradě senátu se soud rozhodl potrestat policistu. „V této kauze je to tvrzení proti tvrzení. Přiklonili jsme se k výpovědi řidiče, který tvrdil, že si peníze policista vzal,“ uvedla předsedkyně senátu Marie Večeřová. Přestože se Gabriela snažili kolegové podržet, jejich výpovědi byly podle soudců účelové. „Policisté, kteří v kauze svědčili, rozhovor neslyšeli. Navíc stáli asi šest metrů od auta, takže nemohli ani nic vidět,“ doplnila Večeřová.

Vzít peníze od pokutovaných lidí mají policisté v Brně rok od roku těžší. Více než dva roky například funguje systém kontrol pokut na internetu ministerstva vnitra. Lidé si podle čísla bločku mohou zjistit, zda policista pokutu nahlásil či nikoliv.

Za poslední tři roky odhalil odbor vnitřní kontroly z brněnského policejního ředitelství hned tři případy černých ovcí. Nejzávažnějšího přestupku se dopustil policista, který si peníze z uložených pokut nechával pro vlastní potřebu. Obohatil se o více než dvě stě tisíc korun. Jakmile bylo jednání odhaleno a vyšetřeno, musel okamžitě svléknout uniformu a byl bez pardonu propuštěn.