Pořízek ve stížnosti poukazoval především na to, že když loni podával na policii vysvětlení, neopatřili si vyšetřovatelé předem od jeho nadřízených z Vrchního soudu v Olomouci souhlas se zbavením soudcovské mlčenlivosti. Sám si prý tehdy nutnost souhlasu neuvědomil, protože se převážně zabývá obchodním, a nikoliv trestním právem. Policisté o zbavení mlčenlivosti požádali až později. Podle Pořízka jde o natolik závažné procesní pochybení, že činí neplatným celé trestní řízení. Stíhání by podle něj mělo začít znovu.

Ústavní soud ale připomněl, že s touto námitkou se vypořádalo už ostravské státní zastupitelství. Uznalo, že došlo k chybě a že sporné vysvětlení je nadále procesně nepoužitelné. Podle státního zastupitelství však nešlo o natolik závažnou chybu, aby ovlivnila celkovou správnost usnesení o zahájení trestního stíhání. Stejný názor nyní vyslovil také Ústavní soud.

"Další úkony, získané již v souladu se zákonem, tímto dotčeny nejsou, a je-li na nich založeno usnesení o zahájení trestního stíhání, neexistuje důvod, pro který toto usnesení rušit," stojí v rozhodnutí senátu Ústavního soudu se zpravodajkou Vlastou Formánkovou.

Justiční areál stál bezmála dvě miliardy korun. V hlavní budově sídlí Městský soud Brno a Okresní soud Brno-venkov, v druhém objektu působí žalobci pro Brno-město a Brno-venkov. V roce 2005 se předpokládalo, že stavba přijde na 805 milionů, po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy korun. Celkové náklady ale byly 1,938 miliardy korun. Částka zahrnuje stavbu budov i jejich vybavení.

Pořízek jakékoliv pochybení popírá. V minulosti upozorňoval na to, že změna nákladů v projektu je interpretována špatně. Při stanovení prvotního odhadu nákladů prý ještě nikdo neznal všechna důležitá fakta. V původním zadávacím řízení se také nepočítalo s tím, že se do nového areálu přestěhují žalobci z Brna-venkova. Pořízek je podle dostupných informací stíhán pro údajná pochybení spojená se stavbou budovy pro státní zastupitelství.

Stavbou se v minulosti zabýval Finanční úřad, Nejvyšší kontrolní úřad i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Policie si také nechala zpracovat znalecký posudek z oblasti ekonomiky a vyžádala si materiály ministerstva spravedlnosti. Na základě všech shromážděných údajů pak vyšetřovatelé loni požádali prezidenta Václava Klause, aby vydal souhlas s trestním stíháním soudce. Klaus žádosti vyhověl.
Ve hře je obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek loni uvedl, že Pořízkovi hrozí kvůli trestnímu stíhání dočasné zproštění funkce soudce.