„Plachetka nepřinesl žádné nové důkazy a jen opakoval to, co řekl už před časem u brněnského krajského soudu. Ten ale vinu spolehlivě prokázal a o případu nebyly žádné pochyby," zdůvodnil úterní verdikt mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Plachetku, který reprezentoval Českou republiku na olympijských hrách v Atlantě roku 1996, soud poslal za mříže loni v listopadu. V létě roku 2011 měl totiž v Brně znásilnit sestru své přítelkyně. "Sklopil sedadlo spolujezdce, dotyčnou osahával, potom ji násilím svlékl a donutil k souloži. Žena utrpěla psychické následky, které jí téměř půl roku nedovolovaly žít plnohodnotným životem," uvedl před časem v rozsudku předseda senátu Aleš Novotný.

Nic jsem neudělal, hájil se muž

Bývalý boxer se od začátku hájil, že nic neudělal. Tvrdil, že dívka si vše vymyslela a je nedůvěryhodná. "Jednou uváděla, že jsem na ní ležel celou dobu, podruhé, že jsem se odtáhl," zdůraznil u soudu v listopadu ve výpovědi Plachetka. Dodal, že se ženami sice flirtoval, násilím by ale nikoho nenutil.

Verzi s vymýšlením znásilnění ale už dříve odmítla státní zástupkyně Ludmila Doležalová. Dotyčná k tomu podle ní neměla důvod. "Riskovala tím vztahy v rodině, pověst otce svých synovců i vztah k oblíbené sestře," sdělila Doležalová.

Obžalovanému přitížilo i to, že krátce po činu utekl. Později ale ve vazbě nabídl policii spolupráci výměnou za snížení trestu. „I to svědčí o tom, že obžalovaný akceptuje svou vinu a trest, pouze usiluje o jeho snížení. O vědomí viny svědčí i jeho útěk," konstatoval soudce Novotný při vynášení rozsudku.

Bývalý boxer před soudem nestál poprvé. V roce 1997 zastřelil matku své tehdejší družky. Ženě se vztah nelíbil a bránila mu. Plachetka chtěl zastřelit i přítelkyni, selhala mu ale pistole. Za čin ho soud poslal na třináct let do vězení, muž si nakonec odseděl devět let.

Dotyčný může ještě podat dovolání k nejvyššímu soudu.

ČTĚTE TAKÉ:

Bývalý olympionik dostal u soudu za znásilnění osm let
Bývalý boxer obžalovaný za znásilnění už dříve vraždil