V úterý s obžalovaným začalo jednání u Krajského soudu v Brně, rozsudku by se mohl dočkat už příští týden v pondělí. „Nemířil jsem na něj, jen jsem s tou pistolí šermoval. Chtěl jsem, aby toho líbání nechali. Ani nevím, že jsem zmáčkl kohoutek," hájil se u soudu obžalovaný.

Celý incident začal na grilování, při kterém rodina obžalovaného chtěla oslavit úspěšnou maturitu dcery. „Vypil jsem asi osm piv a deci Staré Myslivecké. Pak jsme šli ještě s přítelem mé sestry Honzou a jednou kamarádkou do hospody, ani si nepamatuji, jak jsme se tam dostali," přiznal opilost obžalovaný. V krvi měl po incidentu 1,23 promile alkoholu.

V hospodě vypili pár dalších panáků rumu a trojice se vydala na cestu domů. „Povídala jsem si s Honzou, měl proti mně výhrady, tak jsme si to chtěli vyříkat. Udobřili jsme se a kamarádsky se objali," vypověděla dívka, jejíž kontakt s přítelem sestry obžalovanému vadil.

Situace nabrala nečekaný spád po tom, co trojice dorazila k obžalovanému domů, když opilý mladík vytáhl na přítele sestry pistoli. „Dvakrát mu asi z metru zamířil na hlavu. Honza ho nakonec uklidnil a podali si ruce. Myslela jsem si, že už je to v pořádku, tak jsem odešla. Po chvíli jsem uslyšela výstřel, řekla jsem si ale, že jen vystřelil do vzduchu," dodala dívka.

Výstřel probudil rodiče obžalovaného. „Doběhli jsme do garáže a uviděli jsme Honzu ležet na zemi, okolo byla krev a můj syn stál vedle. Třepal se, byl mimo. Chtěl příteli dcery nějak pomoct. Manželka zavolala záchranku a pak přijeli i policisté," popsal otec obžalovaného.

Postřelený muž zranění navzdory prognózám lékařů přežil a ani neochrnul, na tragickou noc si ale nevzpomíná. „První, co si pamatuji, je, že jsem se probudil v nemocnici bez kusu lebky. Ztratil jsem periferní vidění u jednoho oka, vidím pořád hůř a hůř a špatně se orientuji v prostoru, kvůli tomu mi i vzali řidičák. Mám problém s vnímáním času a hodně zapomínám," vypověděl u soudu poškozený mladík.

Kvůli poškození mozku ho uznali invalidním. „Změnil se. Pohybuje se pomalu, všechno ho vysílí a dlouho mu to trvá. Jednou jsem ho poprosila, jestli by mohl připravit brambory k obědu. Zvládl to, ale trvalo mu to dvě hodiny. Všechno je pro něj zdlouhavé a vyčerpávající," vysvětlila matka postřeleného.

Aby se mohla o syna starat, odešla z práce. „Trpím posttraumatickou stresovou poruchou, beru antidepresiva. Vydržela jsem tři měsíce a pak jsem se zhroutila," dodala.

Společně se synem teď po útočníkovi požadují jedenáct milionů korun jako náhradu škody. „Párkrát mi syn o obžalovaném vyprávěl. Říkal, že se s ním dá bavit jen, když má vypito," doplnila matka.

Podle psycholožky Beáty Nour Mohammadi je obžalovaný plachý, není ale agresivní. „Alkohol mu pomohl postavit se do mužské role jako ochránce své sestry. Chtěl se předvést a zapůsobit. Existuje velmi vysoká šance, že se dokáže resocializovat," přečetla své závěry psycholožka.

Předseda senátu Michael Vrtek v úterý rozhodl o ponechání obžalovaného ve vazbě. „Vzhledem k vysokému trestu, který obžalovanému hrozí, je pravděpodobné, že by se mohl před výkonem trestu skrývat," dodal soudce.
Jedenadvacetiletému muži totiž hrozí za pokus o vraždu až osmnáct let ve vězení.