Dvojice obviněných z vedení stavební firmy Mintom čelí žalobě z úvěrového podvodu, zatímco třetí obžalovaná Romana Andělová je podezřelá z vyvádění majetku firmy z insolvenčního řízení, které vedla. „Za posledních třináct let spotřebovala Duhová Pole veškerou mou energii i peníze. Přesto jsem nikdy ani neuvažoval o tom, že bych někoho podvedl,“ uvedl v úterý před soudem obžalovaný Rastislav Růžička.

Oba zástupci stavební firmy uznali, že během výstavby bytového centra několikrát pochybili a jejich podnikatelský záměr selhal. Odmítají však tvrzení, že by se úmyslně pokoušely kohokoliv podvést. „Nezříkám se viny za selhání projektu, ale popírám, že bych spáchala nějaký trestný čin,“ okomentovala své obvinění Ludmila Tomašíková.

Československá obchodní banka viní obžalované z úvěrového podvodu. Podle obžaloby měla dvojice naráz sepsat dvě totožné stavební smlouvy s různou cenou za konečnou stavbu. Zatímco tu s větším rozpočtem si nechali a postupovali podle ní, bance při žádosti o úvěr nabídli tu samou, ovšem s nižší odhadovanou cenou stavby.

Obžalovaní se hájili, že druhá smlouva vznikla později v souvislosti s komplikacemi, které se při výstavbě objevily. Vedoucí insolvenčního řízení navíc vyčetla bance její jednání. „Kdyby se banka nehnala za svým ziskem, mohla financování výstavby zastavit už dříve. Musela totiž vědět, že stavební i developerské firmy jsou bez prostředků a míří do insolvence. Nedošlo by pak k tomu, že by se nezkolaudované byty prodaly,“ uvedla Andělová. Nelogické však podle ní bylo i jednání firmy Mintom. Stejně jako to své ho ale nepovažuje za protizákonné. „Jednala jsem vždy v souladu se zákonem a předpisy. To, že jsem prohrála v insolvenčním řízení neznamená, že bych jednala protiprávně,“ dodala.

Ilustrační foto
Podívej se do zrcadla jak zemřeš, křičel na svou přítelkyni

Díky neúspěšnému developerskému projektu bytové výstavby Duhová Pole hrozí až čtyřiceti lidem, že přijdou o své byty, za které zaplatili částky pohybující se kolem dvou milionů korun. Byty jsou totiž v budovách, které neprošly kolaudací. Obě společnosti, stavební firma Mintom a developerská společnost Residence Brno, jsou totiž díky nedostatku financí v insolvenčním řízení. Navíc jsou jejich majitelé podezřelí z podvodů a krádeže peněz, které z rukou kupců bytů putovaly na soukromé účty obžalovaných.

Ti se však hájí, že se tak dělo za účelem snazší a rychlejší manipulace s nimi. Peníze totiž podle svých slov ihned investovali zpět do stavby, která byla v té době z důvodu nepředpokládaných komplikací značně podfinancovaná. „S penězi na firemním účtu jsem nemohl manipulovat tak rychle, jako když byly na mém osobním účtu,“ vysvětlil Růžička. Obžalovaným hrozí různé tresty v rozsahu 4 až 9 let. U Ludmily Tomašíkové státní zástupce navrhl zprostit ji obvinění z důvodu promlčení trestného činu.

MAREK HADBOLEC

Ilustrační fotografie.
Pohádali se o motorce. Kvůli tomu nám ucpal komín, tvrdí sestra obžalovaného