Odsouzený vinu odmítá. „Vím, že jsem nebyl v minulosti zrovna hodný, ale tohle jsem neudělal. Strčil jsem do ní, ale nikdy jsem ji neškrtil,“ hájil se muž, který byl dřív devětkrát trestaný, dvakrát za útoky na ženy.

Proti obžalobě se ohradil i jeho obhájce Jan Šimeček. „Poškozená se snaží mého klienta vykreslit jako zrůdu, aby dostala finanční odškodnění, což také koresponduje s tím, že napadení ohlásila až měsíc po činu a ani její přátelé na ní neviděli žádné zranění krku,“ konstatoval právník.

Napadená tvrdí, že muž nejprve vypadal, že hledá peníze v kapse. Potom na ni zničeho nic vyskočil a začal ji rdousit. Vymanila se díky speciálnímu tréninku sebeobrany a bojového umění. „Škrtil mě několik vteřin, pak jsem se vyprostila. Křičela jsem na něj a zkusila ho kopnout. Vzpomněla jsem si na rady trenérů. Nevím, co bych jinak dělala," popsala dříve u soudu průběh napadení. Muž potom z bytu utekl.

Pém u soudu vylíčil verzi, kdy žena zdvojnásobila sazbu za sexuální služby, když přišel. S tím od nesouhlasil a strčil do ní. „Upadla na postel a další fyzický kontakt jsme spolu neměli,“ uvedl.

Rozsudku předcházelo i několik znaleckých posudků. Podle sexuoložky Želmíry Herrové obžalovaného vzrušuje pohlavní styk s nehybnou osobou, proto ženu měl začít škrtit. „Neznamená to nutně, že musí být oběť mrtvá. Stačí, že předstírá znehybnění. Ovšem musel by jí svůj záměr sdělit," sdělila dříve u soudu.

Sexuální deviaci potvrdil i psycholog Jaroslav Veselý. „Má egocentrické a impulzivní rysy, je nevyrovnaný. V minulosti měl poruchu chování, která vedla k problémům ve škole, majetkové trestné činnosti a i problémům s návykovými látkami,“ vysvětlil znalec. Dodal, že se správným sexuologickým léčením je možné muže znovu začlenit do společnosti.

Právě ústavnímu sexuologickému léčení se bude muset Pém podle rozsudku podrobit také.