Obvinění devíti z jedenácti radních Brna-severu z období 1998 až 2002 kvůli nevýhodné smlouvě s firmou Bytasen stávající starostky Sabiny Tomíškové. To je jediný výsledek vyšetřování trestního oznámení starosty z minulého volebního období Lea Venclíka. Jenže tím kauza nekončí. Podle zjištění Brněnského deníku Rovnost protikorupční policie před několika dny obstavila majetek developerské a realitní společnosti New BTS. Ta vznikla v roce 2007 odštěpením od Bytasenu, přešla do ní část majetku, a i v ní starostka figuruje.

Podle zápisu v katastru nemovitostí má firma zaplombované domy v Černých Polích, Husovicích, Trnité a Židenicích na návrh brněnské expozitury policejního Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Důvod ale mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej nesdělil. „Teď to nemohu říct," uvedl Ibehej.

VZTAHY FIREM• Společnost New BTS se
   oddělila od Bytasenu v září
   roku 2007
• Starostka Brna-severu a
  spolumajitelka a bývalá
  jednatelka Bytasenu Sabina
  Tomíšková je
  místopředsedkyní
  představenstva New BTS
• Jednatel Bytasenu Josef
  Bauer je předsedou
  představenstva New BTS
• Spolumajitelka Bytasenu
  Magdalena Musilová je
  předsedkyní dozorčí rady New
  BTS
• V domě v ulici Kotěrova 1b
  má Bytasen sídlo a ředitelství,
  New BTS tam patří nebytové
  prostory a má tam sídlo, • Tomíšková tam má bydliště,
  Musilové tam patří byt

Potvrdil ale, že případ stále není uzavřený. „Víc informací podá dozorující státní zástupkyně," řekl. I zástupkyně Soňa Bednářová ale věc nechtěla komentovat. „Informace o obstavení majetku zatím není vhodné sdělovat. Eventuální zveřejnění přichází v úvahu při jednání před soudem," uvedla.

Podle starostky Brna-severu, spolumajitelky Bytasenu a místopředsedkyně představenstva New BTS Sabiny Tomíškové stojí za postupem policie politický boj. „Souvisí to s volbami. Víc řeknu příští týden. Ale jen za městskou část. Za Bytasen se od zvolení starostkou nevyjadřuji," zdůraznila.

Jednatel Bytasenu a předseda představenstva New BTS Josef Bauer se k případu nevyjádřil. Nebral telefon a nereagoval ani na SMS.

O Bytasen se začala protikorupční policie zajímat v říjnu 2010. Tehdy přišel starosta Leo Venclík s obviněním, že Bytasen z kasy radnice Brna-severu odčerpal mezi roky 2001 a 2007 takřka 120 milionů korun. Radní městské části pak odsouhlasili podání trestního oznámení. „Vycházeli jsme z výsledků nezávislého auditu renomovaných firem," zdůvodnil krok Venclík.

Jenže podle starostky si jen před komunálními volbami, v nichž kandidovala, vyřizoval s ní a místní Občanskou demokratickou stranou účty. Partaj jej totiž odmítla umístit na kandidátku. „Nebyl to politický boj. Byla to skutečnost," bránil se Venclík.

První výsledek mělo vyšetřování policie až na podzim loňského roku. Tehdy obvinila všechny radní Brna-severu z období mezi roky 1998 a 2002 ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění se už ale netýká starostky Marty Hartlové a radního Josefa Prokeše, kteří zemřeli. Ze současných radních je obviněný jen místostarosta Ivan Svoboda.