Téměř dvě stě čtyřicet zákazníků pachatel připravil o zhruba milion šest set tisíc korun. „Muž nabízel na internetu hlavně elektroniku, ale i další věci. Zákazníkům sliboval dvouprocentní slevu a dopravu zadarmo, když zaplatí předem na jeho účet," popsala praktiky podvodníka mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Při zakládání internetových obchodů uváděl pachatel falešné kontaktní údaje i smyšlená sídla neexistujících fi­rem.

Objednané zboží nepřišlo zákazníkům hlavně z jižní Moravy. Poškození jsou ale i z jiných částí České republiky a ze Slovenska. „Postupně podávali na prodejce trestní oznámení. Vzhledem k počtu poškozených si celý případ převzali jihomoravští kriminalisté, kterým se podařilo prodejce vypátrat," uvedl Vedrová.

Muž se před policií hájil, že jen založil bankovní účty, kam chodily peníze zákazníků, které pak vybíral a přeposílal muži z Ostravy. Právě ten prý e-shopy provozoval. „Vypátraný muž si prý nechával jen několik desítek tisíc korun jako odměnu," řekla Vedrová.

Jeho tvrzení se ale kriminalistům podařilo vyvrátit a obvinili ho z podvodu. Muž je stíhaný na svobodě.

Ředitelka jihomoravského sdružení obrany spotřebitelů Gerta Mazalová upozornila, že podobných podvodů přes internet řeší jejich organizace mnoho. Provozovatelé internetových obchodů se podle ní dopouštějí celé řady podvodného nebo klamavého jednání. „Od nedodání objednaného zboží, přes prodej padělků nebo věcí bez záručního listu až k nedoručení českého návodu," okomentovala Mazalová.

Zákazníkům doporučila, aby hlavně nikdy neplatili objednanou zásilku předem. „V takovém případě ho už téměř nic nechrání. Většinou je lepší platit zboží na dobírku. Dobré je také přečíst si obchodní podmínky uvedené na stránkách internetového obchodu," doporučila Mazalová.