Obžaloba požadovala trest za pokus o vraždu, za který hrozilo patnáct až dvacet let vězení. „Vzhledem k tomu, že byl obžalovaný už dříve odsouzen za podobný trestný čin, navrhla jsem trest ve druhé polovině trestní sazby," řekla státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová. Michálek půjde nakonec do vězení na sedmnáct a půl roku.

Bez dobré vůle

Muž už při prvním soudním jednání tvrdil, že nikdy neměl v úmyslu partnerce ublížit. Jen chtěl, aby ho poslouchala. Tím argumentovala také obhajoba. „Žádám o zproštění obžaloby, protože není prokázaný úmysl. Obžalovaný nešel ženu zavraždit," řekl obhájce Martin Charvát.

Soud souhlasil, že Michálek ženu zabít nechtěl, přesto ho za pokus o vraždu odsoudil. „Obžalovaný není nijak retardovaný, proto musel vědět, co jeho jednání může způsobit. To je podle zákona nepřímý úmysl," uvedl soudce Aleš Novotný.

Dodal, že rdoušení nevedlo ke smrtelným následkům jen díky shodě náhod. „Pustil ženu až ve chvíli, kdy omdlela a padala k zemi. Možná ho to vytrhlo z jakéhosi afektu nebo jinak znemožnilo pokračovat ve rdoušení. Nešlo však o dobrou vůli," doplnil soudce.

Obžalovaný ženu už před útokem několik měsíců psychicky i fyzicky vydíral. U soudu se proto zpovídal z ohrožování nožem nebo také maketou pistole. „Nejvíc jsem se ho bála, když se opil. Střízlivý je docela hodný chlap, ale když se napije, bývá agresivní," uvedla napadená žena.

Při rozhodování soudu sehrála roli přitěžující okolnost, že napadená žena byla v době útoku těhotná. Dítě čekala s jiným mužem, s nímž byla ochotná začít nový život.

Michálek popíral, že by o stavu poškozené věděl. „O těhotenství nebyla řeč. Říkala, že není nic jisté," tvrdil obžalovaný u soudu.

Tyto argumenty soud nepřesvědčily. „Z faktu, že obžalovaný byl pár dní před útokem se ženou na gynekologii, a také z textové komunikace jasně vyplývá, že o těhotenství věděl," vysvětlil Novotný.

Obžalovanému přitížilo i to, že poté, co žena při rdoušení omdlela, nezavolal záchranku. Naopak přítelkyni po probrání z bezvědomí znovu chytl pod krkem. Přestal až ve chvíli, kdy mu slíbila, že s ním zůstane.

Trest je mírný

Podle soudce je v uvedeném kontextu trest sedmnáct a půl roku ve věznici se zvýšenou ostrahou mírný. „Obžalovaný splnil všechny podmínky, aby mohl dostat dokonce mimořádný trest," řekl soudce.

Hlavními důkazy, které bral soud v potaz, byly výpověď poškozené, textová komunikace a záznam volání z tísňové linky. „S objektivními důkazy nejvíc korespondovala první výpověď poškozené krátce po napadení. Ta byla při rozhodování zásadní," upřesnil soudce Novotný.

Soud přihlédl k nízkému věku obžalovaného a také k tomu, že jednal ve stavu silného rozrušení. Polehčující okolností bylo, že ke kritické schůzce došlo za výrazného přispění poškozené. Michálek se totiž nekolik dní předtím chtěl odstěhovat za novou prací. Nakonec se vrátil, protože ho žena znovu kontaktovala a dala mu další naději.

Rozsudek není pravomocný a obžalovaný má možnost se odvolat. „Ještě se poradím s klientem, ale je pravděpodobné, že se odvoláme. Úmysl tam totiž nebyl, a to ani nepřímý," uvedl obhájce Charvát.

TOMÁŠ KÁRA